Början på det stora börsraset?

Det tog inte mer än två dagars börsnedgång, vilket vi inte haft sedan tidigt i januari, så kraxar olyckskorparna om annalkande nedgång på börsen, eller till och med ett ras. Visst är det lätt att bli nervös när man sitter placerad i aktier och aktiefonder, särskilt när man har riktigt fina vinster att kassera in. Det är lätt att bli otålig och trycka på säljknappen, för tänk om…

market-crash

Å andra sidan hävdar många att vi bara ser ett hack i kurvan på väg mot högre nivåer. Rekyler och kortare nedgångsperioder är inte något man behöver få ångest av, de är nödvändiga och många gånger välgörande i en uppgångsfas. Historiskt sett innehåller ett börsår i snitt tre rekyler på ca 5%, så att vi i mars står inför årets första, efter 15% uppgång, är ju ingen direkt kioskvältare.

Om det blir ett stort ras eller stannar vid en mindre nedgång är givetvis fullständigt omöjligt att veta, och därför heller ingen idé att ödsla någon kraft på. Börsen rör sig som den gör, och vi gör bäst att fokusera på vad vi kan påverka. När det gäller placeringar kan vi styra vad vi köper, när och för hur mycket, samt när vi säljer. Säljbeslutet är oftast det svåra, men ack så nödvändiga för att vi ska få hjälp med att balansera våra egna känslor girighet och rädsla. En förutsättning är att vi har en plan redan från dag ett när vi gör placeringen.

100508-ab-151x300aftonbladet-löpsedel

Aktuell exitnivå för nuvarande positiva trend enligt Onsdagsfondens trendindikator är 1610.85 på OMXS30. En notering under denna nivå vid fredagsstängning triggar försäljning av de placeringar som gjordes då den senaste positiva trenden startades. Därmed vet jag hur jag ska agera och kan enklare lämna känslorna utanför. Jag är inte orolig över att vara fullinvesterad, inte heller känner jag något tryck att avyttra delar av placeringar i aktier/aktiefonder och säkra upp med räntepapper. Det är bara ett akademiskt och defensivt sätt att hantera en teoretisk modell av risk. Ett talande exempel på resonemang av denna typ ger aktiestrategen Henrik Moberg på Danske Bank i SvD:s artikel:

– Man bör inte ha mer aktier än att man sover gott om det skulle komma en börsnedgång. Det betyder att man ska ha en balans mellan aktier och räntor som återspeglar riskprofilen i sitt sparande. Om man är orolig har man redan från start en alltför stor andel aktier och då bör man se över fördelningen mellan aktier och räntor.

Visst vill man sova gott även i börsnedgång. Men hur bär man sig åt för att balansera aktier och räntor så att det återspeglar ens riskprofil, vad nu den är egentligen? Blir det bäst om jag har 50/50, 70/30 eller 25/75 i kvot mellan aktier/räntor? Nej, verklig riskkontroll sker bäst genom att vara exponerad fullt ut i aktiemarknad under börsuppgång och stå utanför i börsnedgång. För att lyckas med det krävs väl genomtänkta metoder för köp- och säljbeslut, och disciplin att följa dem. Det kräver absolut inte tur med tajming eller någon osannolik förmåga att träffa bottnar och toppar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.