Sälja för tidigt eller sälja för sent?

beslutsångest

Precis som livet i övrigt handlar placeringar av kapital mycket om beslut. Många brottas nog med frågeställningen som DN:s Birgitta Forsberg tar upp i dagens artikel:

”De som redan har investerat på börsen och inte stillatigande vill se sina besparingar rasa i värde har två val. De kan sälja för tidigt eller sälja för sent. Den som säljer långt före toppen får stå på sidan av och skära tänder medan börsen ökar i värde. Många experter råder därför att i stället sälja för sent. Men det är ganska svårt att i förväg se om börsen toppat och verkligen är på väg att rasa eller om det endast blir en rejäl dipp i kurvan. Så var det i höstas när börsen föll för att sedan repa sig och stiga mot himlen igen.”

Att det är svårt att se om det var toppen eller endast en rekyl är en underdrift, det är ju en omöjlighet i det långa loppet även om det alltid finns lyckosamma som gissar rätt då och då. Men det är egentligen en bisak, det viktiga är resonemanget om att sälja, vilket är en välkommen förskjutning från jakten på den bästa fonden/aktien eller när man ska köpa. Ett gammalt mantra på börsen lyder ”håll dina förluster små och låt dina vinster växa”.

cut_losses_short_let_profits_run

Paradoxen är att för att vinsterna ska kunna växa måste man vara beredd att lämna tillbaka en del av dem. Kortsiktiga rekyler är en naturlig del av marknaden, och säljer man av för snabbt vid en sådan så kan man få stå kvar på perrongen medan uppgångståget fortsätter. Men tänk om rekylen övergår i ett större ras eller längre nedgång? Ja, det är precis som Forsberg skriver omöjligt att veta, och det finns heller ingen anledning att gissa om det när det ska fattas beslut om placeringarna.

Istället är det då den så kallade exit-metoden blir så betydelsefull. Genom att arbeta med en tydlig och väl genomtänkt metodik för att sätta exitnivåer där du säljer av kommer du att kunna fattas säljbeslut utan stress. Blev det bara en rekyl och kurserna fortsätter uppåt är det bara att köpa in sig igen. Här gör många experter en tankevurpa och likställer en försäljning med ett mer eller mindre permanent ställningstagande om att överge aktien/fonden/börsen på obestämd tid. Med den stelbenta synen blir tajmingen av försäljningen förstås oerhört väsentlig, och där har vi förmodligen grunden till det vanligen förekommande argumentet att det är omöjligt att identifiera bottnar och toppar, så varför försöka sig på att tajma börsens utveckling?

timing_the_market

Låt oss denna gång bortse från utmärkt väl fungerande metoder för att tajma marknader, som till exempel trendföljande indikatorer i veckoupplösning, och fokusera på de viktiga exits. Tajming är nämligen inte alls vad exits handlar om. Exits är ett utmärkt sätt att kontrollera din risk på ett ytterst påtagligt sätt. Exits är till både för att begränsa förluster och för att låta vinsterna växa, och är inte på något sätt beroende av att du först haft rätt om topp och/eller botten. De bygger däremot på att du är beredd att offra en del av upplupna vinster, och att du under vissa perioder förmår sälja och köpa upprepade gånger.  Du slipper bekymra dig om du säljer för tidigt eller för sent; istället säljer du av en god anledning och är beredd att agera om det skulle visa sig att du sålde ”för tidigt”.

När man placerar på börsen utsätter man sig för risk, det är ofrånkomligt på en marknad som endast delvis styrs av fundamenta som bolagsvinster och som till stora delar påverkas av mänskligt flockbeteende. Risk är något man måste acceptera och beredd på att ta eget ansvar för att hantera. Exits är ett värdefullt verktyg i det arbetet. Börsen kan ju börja falla idag och gå ned en 30-50%, vilket är en rimlig nedgång rent historiskt för ett börsfall. På några år kan sedan kurserna återhämta sig, men för den som köper idag är det en klen tröst om man ville använda pengarna inom 2-3 år.

buy_sell_cartoon

Oavsett placeringsstrategi ska man nog ha minst ett 5-årsperspektiv på sina placeringar om man vill vara säker på att inte drabbas av otur med tajmingen. En aktiv förvaltning med sunda exits kommer att minimera förlusterna, men viss värdeminskning är ofrånkomlig när börstrenden är negativ och det tar tid att komma ikapp. För kortare tid än 5 år behöver man välja placeringar som kan dra nytta av börsens alla faser. Det är i denna nisch som Onsdagsfonden OMX verkar, med utfärdande av indexoptioner baserat på börsens trender.

Med sunda exits och en tillräcklig sparhorisont är det inga problem att gå all in på börsen även nu. Vill man försäkra sig om stabil värdeutveckling på kortare tid, säg 1-3 år, rekommenderar jag att titta på placeringsstrategin för Onsdagsfonden OMX för de offensivt inriktade, alternativt placera i en korträntefond för de mer defensiva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s