Våga köp på toppen!

En utmanande rubrik, inte sant! Men för en trendföljare är det inga konstigheter att köpa dyrt för att sedan köpa dyrare. Att försöka förutsäga om vi nu nått den definitiva toppen är meningslöst, då vi aldrig vet det förrän vi ser den i backspegeln.

rear_mirror

Vad vi objektivt kan konstatera är att kurserna fortsätter uppåt och att vi regelbundet sätter nya all time highs. Börstrenden är positiv och då finns det ingen anledning till annat än att ligga helt exponerad i aktier och/eller aktiefonder.

Det finns många som uttrycker en ängslan över att värderingarna nu är så höga att börsen snart måste börja backa eller till och med rasa.

anxious_investor

Den risken finns alltid och blir naturligtvis större ju längre och kraftigare uppgång vi fått. Men bästa sättet att angripa den ängslan är inte att doppa tårna i vattnet genom att sprida ut sina köp, eller invänta en ordentlig rekyl. Tekniken med att sprida köp genom till exempel månadssparande är omhuldad av fondbolagens säljare och diverse aktierådgivare, som till exempel Privata Affärers Marcus Hernhag som ogärna vill sticka ut hakan för att sedan stå där och ha haft ”fel”. Bättre då att hänvisa till en ”säker” teknik med många bäckar små, för tur med tajming kan man ju inte ha…

Trender finns och är till för att följas. Det handlar inte om tur utan om ett systematiskt handlande, där man köper för allt man har i positiv trend och kliver av vid en i förväg bestämd exitnivå eller när trenden viker/vänder. Ibland har man ”tur” med tajmingen så att man kliver på i början av en lång och behaglig börsuppgång. Andra gånger har man lite mer otur så att man köper in sig i en period när börsen går fram och tillbaka. Då får man omaket med att köpa och sälja flera gånger, men för en trendföljare är det inga problem. De få procent han eller hon tappar i värde under en sådan ”besvärlig” tid är en liten kostnad för förmånen att hänga med på de stora börsupgångarna och kunna stå utanför de kraftiga nedgångarna.

Den viktiga poängen är att placeringar på finansiella marknader inte måste bygga på tur eller intuition om man är annat än en extremt långsiktig placerare. Det handlar inte om den berömda kristallkulan!

kristallkula

En trendföljande placeringsstrategi arbetar med sannolikheter och beredskap för att hantera både positiva och negativa utfall. Det krävs disciplin och uthållighet, men mest utav allt sunt förnuft. I gengäld kommer man att få betydligt bättre värdeutveckling och slippa våndas över oro om placeringsbesluten, till skillnad från den som försöker tillämpa många bäckar små alternativt bara köpa till lägsta pris. Rekyler i en starkt positiv trend kan vara väldigt få och små, varför risken att man ”missar tåget” och möjligheten att dra nytta av den är högst påtaglig.

6 tankar om “Våga köp på toppen!

  1. En intressant strategi & ganska självklar om man tänker efter. Tyvärr är teknisk analys inget som jag har nån fallenhet för (Fick närmast migrän när jag försökte läsa på). Finns det nåt bra ”TA For Dummies”? Ska hur som helst testa att köra mitt Avanza Zero innehav efter Onsdagsfondens strategi. Jag har annars haft en tendens att gå in & ut ur börsen i onödan & har då missat en hel del uppgångar då fonder tar sån tid att handla med. Lika bra att vara fullinvesterad så länge som möjligt. Har Onsdagsfonden & Arne ”Kavastu” Talving (Let the trend be your friend) som några av investerings favoriterna.

  2. Håller med. I en bull-market, ”uppåtgående sågtand”, ska du ju köpa så fort du har kapital och den medellånga trenden (”tanden”) är positiv. Nästa dipp kommer ju förmodligen vara högre än ”nu”!

    • Hej Anders,

      Trendindikatorn, baserad på GMMA, är ju ett knippe av glidande medelvärden, där både MA50 och 200 finns med, fast i veckoupplösning. Med andra ord, 10 respektive 40 veckors exponentiellt glidande medelvärden. Det kortare tillhör ”trader-gruppen”, det längre ”investerar-gruppen”.

Kommentarer är stängda.