Veckorapport vecka 7 2015

Inte en vecka utan en rejäl uppgång på Stockholmsbörsen! OMXS30-index stängde +2.7% högre än stängningskursen förra fredagen, och noterade återigen all time high på 1643.84. Sedan lågpunkten i oktober förra året , när index som lägst noterades på 1246 har OMXS30 stigit drygt 31%! Sedan årsskiftet är uppgången +12.1%.

För en trendföljare är det bara att hänga med trenden så länge den är intakt, och samtidigt försäkra sig om att metoder för exits är vältrimmade och att man följer dem disciplinerat så att innehav säljs av när trenden förefaller brytas eller vända. I ett allmänt resonemang måste jag ändå framhålla att det känns väldigt oroligt med denna exempellösa uppgång som drivs framför allt av en extremt expansiv penningpolitik med konstlat låga räntor. Senaste gången jag upplevde denna typ av eufori på börsen var i slutet av 1999.

Den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv.

OMX STOCKHOLM 30 2015-02-06

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

  • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
  • Månadssparande lägger man i  aktiefonden eller aktier.

Trendindikatorn för den amerikanska börsens S&P 500 hoppade tillbaka till positiv efter en bra vecka.

S&P500 Index 2015-02-13

Något som det pratas mycket om i dessa dagar är oljepriset. Så här ser trendindikatorn ut för Light Sweet Crude Oil (WTI).

Crude Oil Full0315 Future 2015-0213

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 ökade något i veckan, och att det för kommande börsdag skulle vara normalt med en rörelse på +/-1.3% givet utvecklingen de senaste 10 dagarna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-02-13

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1536.74. En fredagsstängning under denna nivå skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

För Onsdagsfonden OMX kunde en utfärdad säljoption stängas i veckan, vilket knuffade upp andelsvärdet med +2.2% till 191.71. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +5.1%.

Onsdagsfonden PPM är upp +9.8% sedan årsskiftet efter en vecka på +2.4%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

2 tankar om “Veckorapport vecka 7 2015

  1. En snabb fråga angående din Chandelier exit: Hur ser planen ut för återinträde efter en Chandelier exit, i det fallet din trend-indikator inte slår om till neutral eller negativ?

    • Mycket bra fråga Anders! Jag kommer att använda en enkel entry, där det blir återinträde om trenden är positiv och föregående veckas högsta notering är den högsta under den senaste 5-veckorsperioden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.