Veckorapport vecka 5 2015

Den positiva utvecklingen på de flesta av världens börser fortsatte i veckan. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde starka +2.4% högre än stängningskursen förra fredagen, och har i veckan noterat all time high på 1582.1.

En del företagsrapporter har kommit in sämre än väntat och Grekland/Ukraina fortsätter att vara mörka moln på EU-himlen, men typiskt nog för en marknad i detta läge har i stort sett alla nyheter tolkats positivt och lett till ökat köpsug. Månadsslutet, med fondinsättningar och månadsbokslut kan nog också ha inverkat positivt på utvecklingen. Det känns lite som att aktier bara kan öka i värde och att det inte finns några risker att prata om. En sådan känsla skulle närmast kunna betecknas som utslag av eufori.

emotional chart

Nu säger jag inte på något sätt att vi står inför ett annalkande börsfall, ett euforiskt stadie kan vara en kort period såväl som en längre tid. En trendföljare följer endast trenden till dess att den slår om, och den längre veckotrenden för OMXS30 enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv. Men den nästan vertikala uppgången på sistone bör inom kort leda till antingen en vanlig gammal hederlig rekyl på några procent, eller i vart fall att trenden planar ut en tid.

OMX STOCKHOLM 30 2015-01-30

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

  • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
  • Månadssparande lägger man i  aktiefonden eller aktier.

Trendindikatorn för den amerikanska börsens S&P 500 har nu slagit om till neutral, vilket är en varningssignal, men inte mer än så.

S&P500 Index 2015-01-30

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 både steg och sjönk i veckan, och att det för kommande börsdag skulle vara normalt med en rörelse på +/-1.4% givet utvecklingen de senaste 10 dagarna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-01-30

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1472.13. En fredagsstängning under denna nivå skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

För Onsdagsfonden OMX kunde en utfärdad säljoption köpas tillbaka med vinst och andelsvärdet fick sig en knuff uppåt med +2.8% till 187.60. Sedan årsskiftet har andelsvärdet ökat med +2.8%.

Onsdagsfonden PPM är upp +6.2% sedan årsskiftet efter en vecka på +3.0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.