Veckorapport vecka 3 2015

Aktiekurserna fortsatte att svänga rejält under veckan, men köparna dominerade till slut och drev upp Stockholmsbörsens OMXS30-index till en stängningskurs som var +1.7% högre än förra fredagen.

Dramatiken stod Schweiz centralbank för när de släppte schweizerfrancens koppling till Euron och införde negativ ränta, något som överraskade marknaden rejält.

snf_euroFortfarande domineras informationsflödet av spekulationer om kommande insatser från den europeiska centralbanken ECB och andra makroekonomiska faktorer som Greklands statsfinanser och kommande val. Den stigande volatiliteten är ett uttryck för att marknaden allt mer drivs med gisssningar om kommande utveckling. Med allt mer bolagsrapporter, besked om stimulanser från ECB:s penningpolitiska möte i veckan och val i Grekland den 25 januari bör gissningarna avta och ersättas med värderingar av hårda fakta. Därmed inte sagt att svängningarna kommer att avta: varje information tenderar ju att värderas högst olika beroende på vem som värderar. I en finansiell värld med extremt låga räntor och enorma kapitalmängder som flyttas blixtsnabbt kommer tvära kast att fortsätta vara ett naturligt inslag.

Den längre veckotrenden enligt Onsdagsfondens trendindikator är fortsatt positiv.

OMX STOCKHOLM 30 2015-01-16

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att:

  • Det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond.
  • Månadssparande lägger man i  aktiefonden eller aktier.

Den amerikanska börsens S&P 500 ligger också kvar i sin positiva trend, trots en svag inledning av 2015.

S&P500 Index 2015-01-16

En titt på volatiliteten visar att Average True Range för OMXS30 fortsatte stiga i veckan, och att det för kommande börsdag skulle vara normalt med en rörelse på +/-1.5% givet utvecklingen de senaste 10 dagarna.

OMX STOCKHOLM 30 ATR 2015-01-16

Aktuell Chandelier-exit för nuvarande trend i OMXS30 är 1401.83. En fredagsstängning under denna nivå skulle innebära att man säljer av de placeringar man införskaffade när trenden startade. Exitnivån flyttas upp i takt med högre högsta-noteringar och/eller lägre Average True Range (lägre volatilitet), men aldrig ned. Förr eller senare kommer alltså exitnivån att träffas vid en tillräckligt djup rekyl eller trendvändning.

För Onsdagsfonden OMX var veckan händelselös och andelsvärdet oförändrat på 182.44. Sedan årsskiftet är andelsvärdet också oförändrat. Den stigande volatiliteten gör optioner dyrare och det tar längre tid att stänga befintliga positioner.

Onsdagsfonden PPM är ned -1.5% sedan årsskiftet efter en vecka på +/-0.0%. Ingen förändring av fondinnehavet är aktuell.

Annonser

2 tankar om “Veckorapport vecka 3 2015

  1. Hej! Det är ofta påtagliga diskrepanser mellan Stockholmsbörsen och Onsdagsfonden PPM i dina rapporter, hur kommer det sig? Avanza Zero följer väl index?

    • Hej Karl,

      Tack för din kommentar! Det är ett helt korrekt påpekande att indexutvecklingen för OMXS30 och Avanza Zero skiljer sig åt. Förklaringen är att även om Avanza Zero är en indexfond som ska följa index blir det alltid avvikelser beroende på hur snabbt fondportföljen ombalanseras, vid insättningar/uttag och kursförändringar. Vad gäller skillnaden för Onsdagsfonden PPM tror jag skillnaden beror på att Pensionsmyndigheten inte får med stängningskursen för veckan när jag tittar på utvecklingen under helgen. Över en längre tid jämnar det ut sig, men det är förstås en smula frustrerande med diskrepansen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.