Månadsspara, så löser sig allt

Fortfarande är det vanligaste standardrådet när det gäller att placera kapital och välja fonder att månadsspara.

Graf-manadssparande-1024x598

Bild från Fondkollen.se

Genom att sprida ut inköpen så att man köper både billigt och dyrt sprider man riskerna och uppnår en god avkastning brukar det heta, senast från den gode Claes Hemberg. Att denna myt får stå emotsagd är synd, för det är nog många som genom åren fått uppleva att månadssparandet inte alls gett den trygghet som man förleddes att tro, om man inte haft en väldigt lång spartid, uppåt 20 år. Jag har tidigare förklarat varför jag anser att månadssparandets fördelar är överdrivna. Tänk dig själv att du sparar 1.000 kr i månaden med en sparhorisont på 5 år. Den trettonde månadsinsättningen kommer att utgöra ungefär 1/13-del av kapitalet, och denna kvot kommer att minska väldigt snabbt. Vid en börsnedgång kommer det att ta lika lång tid för månadsspararen som för engångsköparen att återhämta värdet av sina pengar. Den så kallade utjämningseffekten avtar alltså snabbt i månadssparande, och fördelarna med den.

Att skydda sitt kapital och samtidigt ge det goda förutsättningar att växa kräver en äkta aktiv förvaltning. Det handlar inte om daglig bevakning eller många transaktioner om året. Däremot krävs det att man har någon form av långsiktig indikator på när börsen är positiv respektive negativ och att man sedan följer denna indikator så att man köper eller säljer beroende på vad den visar.

 

trend_followers

Är börsen positiv går allt månadssparande till en renodlad aktiefond, är den negativ sätts alla pengar i räntor/räntefonder, inklusive månadsparandet. Det är långt ifrån gissningsleken om när börsen bottnat eller toppat.

Argumenten mot denna teknik, som Hemberg och andra experter gärna för fram, är att tajma marknader, det vill säga köpa billigt samt sälja dyrt, är så svårt att inte ens proffsen klarar av det. Men det hindrar inte experterna att glatt rekommendera att man säljer av sina aktiefonder några år innan man ska ta ut dem, för att ”minska på riskerna”. De som följde det rådet och hade lite otur med tajmingen fick en riktigt dålig avkastning i samband med några av börsnedgångarna de senaste 15 åren. Titta gärna på börsutvecklingen under en längre period och fundera sedan på om det är så omöjligt eller slumpmässigt att identifiera och följa de stora rörelserna.

OMX STOCKHOLM 30 2002-2014

En annan form av råd, att satsa på blandfonder, är en riktigt mellanmjölksfloskel. Varför betala dyrt för något som man enkelt sätter ihop själv, och framför allt, varför lita på något som ändå tappar i värde under börsnedgångar, om än i mindre omfattning? En blandfond fungerar bara under riktigt lång spartid, och då kan man lika gärna välja en aktiefond.

Att rekommendera aktiefonder för spartider mellan tre till fem år är att be en om att förlita sig på turen för att få en vettig avkastning.

luck

Jag håller med Hemberg om att vi generellt sparar för mycket i räntor, men det ska åtgärdas genom att välja aktiefonder i rätt lägen, till exempel nu. I tider av börsnedgång är räntor sunt att placera i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.