Hur hittar man de bästa fonderna 2015?

Kanske sitter du och ser över dina fondval i Premiepensionssystemet, tjänstepension, ISK eller depå. Det är en djungel av fonder att välja bland, med allt ifrån indexfonder och räntefonder till global- och blandfonder. Är det nu man ska satsa på Brasilien, eller kanske Vietnam? Eller USA som många pratar sig varma för vad gäller ekonomisk utveckling? Eller står vi inför oroliga tider på börsen, så att räntefonder är det bästa? Hur sprider jag mina risker bäst?

fonder_risk

Svaret på frågan om bästa fonder är och förblir en gissningslek. Några kommer att satsa ”rätt” och få en väldigt bra avkastning, andra har otur och får kanske till och med uppleva att värdet minskar. Sparekonomen Claes Hemberg har just publicerat ett råd om att ändra balansen mellan räntor och aktiefonder, vilket enligt honom ska ge en extra månadslön som ett resultat av högre avkastning. Det är bara välja rätt fördelning, så att pengar som ska sparas från 2-3 år och uppåt satsas på billiga globalfonder. Vad skönt att med en så enkel metod få ut en extra månadslön. Eller?

Hemberg förlitar sig på den långsiktiga avkastningen på aktiemarknader som ligger runt 7-8% räknat på en väldigt lång tidsperiod. Vad han glömmer att ta upp är hur tur eller otur kan påverka ditt kapital under perioder kortare än 10-15 år. Ta till exempel en stor och billig globalfond som AMF Aktiefond Världen.

amf_aktiefond_världen_2000-2014

 

Diagram från Morningstar

Fonden har slagit sitt jämförelseindex och levererat en genomsnittlig årsavkastning de senaste 5 åren på 11.5%. Imponerande! Men om man studerar årsavkastningarna lite närmare blir det lite mer spännande för den som väljer fonden för sparande från 2-3 år och uppåt.

amf_aktiefond_världen_årlig_avkastning_2000-2014

 

Diagram från Morningstar

 

Köpte man fonden i början av 2012 har det varit en fin resa hittills, och drömmen man ville kunna förverkliga efter 2-3 års sparande är högst levande. Men för den som köpte fonden 2006 med mål att använda pengarna 2009 fick ett betydligt sämre utfall. Börsfall tär på kapitalet i en sådan omfattning att det ibland krävs ett antal år för att återställa värdet. På 15-20 års sikt eller mer är det inget problem, men för kortare spartider än så kommer slumpen alltid att kunna ha en kraftig inverkan.

I mina ögon handlar balansen om tajming och inget annat. Globalfonder kan vara alldeles utmärkta, och jag gillar låga avgifter. Men placerad i dem ska man vara när börstrenden  är positiv eller i vart fall inte nedåtriktad. Då slipper du vänta på att marknaden återhämtar sig innan du kan använda dina pengar. Genom att tillämpa en enkel metod för tajming, som till exempel trendföljning, kommer man att skydda sitt kapital och få till den där extra månadslönen utan att förlita sig på tur. Om den gode Hemberg skulle läsa detta vore han nog snabb att måla ut tajming som något så svårt att inte ens experter lyckas med det, så hur skulle vi vanliga sparare klara av det? Tja, sannolikheten att lyckas hyggligt med en trendföljande indikator på veckobasis är väsentligt högre än chansen att ha tur med tidpunkten man valde att förändra balansen och köpa mer globalfonder. Spridande av inköp och månadssparande har i det sammanhanget ingen betydelse, på grund av utjämningseffekten som snabbt tar över.

OMX STOCKHOLM 30 2002-2014

 

Hemberg raljerar om att ”snabba cash ger ofta snabb krasch”. För en trendföljande strategi för fonder och aktier är det precis tvärtom: in snabbt när börsen är positiv och ut lika snabbt när den vänder ned. Det undviker de snabba krascherna.

4 tankar om “Hur hittar man de bästa fonderna 2015?

 1. Hej,
  Jag har precis börjat läsa denna blogg och tycker hittills att den är mycket intressant och läsvärd. Jag gillar det kritiska förhållningssättet till etablerade rådgivare, banker och media. I denna artikeln får Claes Hemberg delvis välförtjänt kritik för sitt lite klyschiga snack om ”balans”, men jag skulle gärna se att du utvecklar följande:

  ” sannolikheten att lyckas hyggligt med en trendföljande indikator på veckobasis är väsentligt högre än chansen att ha tur med tidpunkten man valde att förändra balansen och köpa mer globalfonder.”

  Vilken typ av trendföljande indikator syftar du på, hur använder du den personligen och vad har den hittills gett dig för resultat?

  • Hej Jakob,

   Tack för din kommentar. Jag syftar i första hand på Onsdagsfondens trendindikator, vilken jag redovisar varje vecka. Jag använder den i Onsdagsfonderna OMX och PPM, och resultatet ser du under Fondresultat. 🙂
   Tanken är att ligga placerad i aktier/aktiefonder när börsen är i positiv trend och i räntor/räntefonder när börsen är i negativ trend. Trendindikatorer är ingen magisk väg till framgång, men rätt utnyttjade är de ett effektivt sätt att skydda sitt kapital och skapa en god avkastning över tid. Det krävs att man är beredd att aktivt förvalta sitt kapital och köpa/sälja efter vad placeringsstrategin säger.

 2. Hej, håller med om att trendindikatorn är en av många riktningsvisare, men tycker ändå det är svårt att slå till i rätt läge då trendvändning ofta sker över tid och sällan över natta så att säga,framförallt när det handlar om fonder som ju inte går att sälja över dan utan oftast tar upp till 3 dar att sälja/köpa. Hur tänker du där, själv går jag mycket på magkänslan som tyvärr inte alltför sällan har fel.Oftast eller skall säga tidigare under normal ”Trading” så fanns det ju det vanliga rödljuset att börsen har närmat sig AYH och då var det nästan alltid läge att korta och säkra fonder men nu när räntan är 0 och EU pumpar in ett H&M i månaden från mars, hur attan skall man kunna hitta en vettig bakdörr där? den enda anledningen är väl att Robothandlarna kommer överens att programmera sell-off haha,. Hur tänker ni/du där med tanke på tajming för att skydda fonder
  /Lennart

  • Hej Lennart,

   Tack för din kommentar. Rolig analogi med ett H&M i månaden från ECB! 🙂
   De viktigaste komponenterna i en placeringsstrategi handlar faktiskt inte om tajming, utan om när man kliver ur ett innehav samt hur mycket man satsar. När du köpt en fond eller en aktie ska du från första stund ha en klar nivå där du kliver av. På så sätt behöver du inte styras/luras av magkänslan. Att det kan ta tid med fonder är riktigt, men då får man anpassa sitt tidsperspektiv. Det blir ju rätt ointressant att agera på prisförändringar som sker under timmar eller dagar, utan man kan med fördel använda veckodata som jag gör. Visst kan det hända saker med kursen från det att exit signaleras till dess att man verkligen kommer ut, men det kan bli både plus och minus och jämnar efter min erfarenhet ut sig över tid.

   Skulle det visa sig att kursen börjar gå åt ”rätt håll” strax efter att man lämnat så är det bara att gå in igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.