Hur går börsen 2015?

Jag roade mig med att googla på ”hur går börsen 2015” för att få en känsla för hur resonemangen och frågeställningarna inför kommande börsår ser ut. Som jag skrivit många gånger förut är det viktigaste för en placerare att ha en strategi, inte att tävla om att ha bäst spåkula.

kristallkula

Därför är det med glädje jag ser en artikel av Johnny Torssell högt upp i sökresultatlistan. Han tar nämligen upp just denna vinkel och inleder med den viktiga frågan ”Vad har du för exitstrategi?”. Att veta när man ska lämna en placering är avgörande och betydligt viktigare än beslutet att ta en placering. Om du köper en aktie eller fond kan du sedan ha tur eller otur med kursutvecklingen, det är inget du kan påverka. Men det du kan styra är när du säljer, för att begränsa en förlust eller för att ta hem en vinst. Det gäller oavsett om du placerar din Premiepension eller handlar aktivt som daytrader.

Om du får lite tid över under jul- och nyårsledigheten till att fundera över hur du ska göra med dina placeringar inför 2015 rekommenderar jag varmt att tänka mindre på hur börsen kommer att gå nästa år, vad du ska köpa och när. Lägg istället energin på att hitta regler för exits, hur mycket du ska satsa och hur du ska kontrollera din verkliga risk. Det behöver inte alls vara komplicerat. Några tankar som förhoppningsvis inspirerar:

  • Använd en trendföljande indikator: köp i positiv trend och sälj eller stå utanför i negativ trend.
  • Tillämpa ”takkrone-metoden” (Chandelier exit), och låt säljkursen följa på ett avstånd från den högsta noteringen sedan du köpte. 15-25% avstånd fungerar väl för medel- till långsiktiga placerare. Vill du få en mer dynamisk modell kan du använda volatiliteten.
  • Bestäm hur mycket du vill riskera av ditt kapital för varje placering. 0.5-1.0% är rimliga nivåer för många. Vad du riskerar beror förstås på var du sätter din första säljnivå och hur många aktier eller fondandelar du köper.

I grund och botten gäller att det ska vara du som bestämmer, inte marknaden. Ha en plan för vad du vill uppnå, se till att planen täcker utfall i både med- och motgång, och framför allt följ planen!

a-goal-without-a-plan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.