Vågar man köpa aktier och fonder nu?

Börserna världen över ångar på och de domedagstoner som brölade i oktober är som bortblåsta. När kurserna stigit med åtskilliga procent på bara någon månad och nya kursrekord sätts dagligen är det förstås njutbart att vara placerad i aktier och aktiefonder.

Yuppie1

Men om man står utanför, vågar man köpa i detta läge? Är inte börsen övervärderad och risken för en korrektion nedåt stor? Synen på utvecklingen är som alltid delad, och lyssnar man på experter får man inte heller någon entydig bild. I diverse börsforum eldas det friskt i åsiktsbrasan och argumenten staplas på hög för både upp- och nedgång. Det är inte lätt att veta hur man ska bete sig, kanske är det bäst att stå utanför. Men tänk om börsen fortsätter upp, då missar man ju möjligheten till bra avkastning som tar en närmare det man drömmer om. Fast går man nu in så kommer det ju säkert att börja rasa, ens vanliga otur…

En trendföljare gör det enkelt för sig och bryr sig inte om nyhetsbruset eller den dagliga utvecklingen. Han eller hon utgår från att marknaden i det korta perspektivet alltid har rätt och att det finns en underliggande trend som gör det mer sannolikt att index fortsätter i samma riktning än att det vänder. Men trendföljaren är också beredd på att trenden när som helst kan brytas eller vända. Att trenden är positiv säger inget om hur länge eller hur långt kursuppgången kan sträcka sig, men i en positiv trend går man in med full kraft. Det är inte tillåtet att ”fega” bara för att vi redan haft en kraftig uppgång. Först när trenden verkligen förefaller ha vänt ner kliver vi ur och står utanför eller går kort.

trend_followers

Jag har absolut inte förmågan att gå opåverkad av den dagliga utvecklingen, tvärtom blir jag lika glad som vem som helst när portföljen tickar på uppåt och surar lite när det går ned. Men jag låter inte dessa känslor påverka mitt agerande utan har gjort upp med mig själv att följa placeringsstrategin till 100%. Det är en mental process som är lika nödvändig att gå igenom som den att konstruera själva strategin i sig själv.

Hur är det nu då, kommer börserna att vända här eller fortsätter det uppåt? Your guess is as good as mine! 🙂  Visst har börserna gått upp under en lång tid nu, men en trend är en trend till den brutits. Vart vi kommer att vara kursmässigt i framtiden är inget en trendföljande placeringsstrategi ska bekymra sig om, det är hur det ser ut idag som gäller. Även om diagram som det nedan är intressant kan man inte lägga all energi på att avgöra var i denna idealiserade cykel vi för närvarande befinner oss. Det ligger nära tillhands att hävda att vi är någonstans mellan Thrill och Euphoria, men den fasen kan ju pågå i dagar, veckor eller månader, likaväl som den snabbt kan övergå i Fear och Desperation, vilket inträffade väldigt snabbt i oktober.

emotional chart

Historiska mönster kan man alltid hitta samband i, men de har begränsad nytta som prognosmaskiner för framtida kursutveckling. Men många placerare har ett stort psykologiska behov av att ha rätt, och kunna visa att man köpte när det var som billigast och sålde när det var som dyrast. Att tajma sådana affärer är förknippat med stor osäkerhet och risk och rent omöjligt att lyckas med på längre sikt. Betydligt mer robust blir det att köpa dyrt och sälja dyrare: trendföljningens kärna. Så vet du inte vad du ska placera i blir mitt råd som trendföljare att du ska gå all in i aktier och/eller aktiefonder. Därmed inte sagt att det kan börja gå ned redan i morgon, men då ska du ha en plan för hur du ska agera.

Annonser

5 tankar om “Vågar man köpa aktier och fonder nu?

  1. Vettigt, som det mesta du skriver här. Tackar för en grym blogg som är min primära informationskälla vad gäller placeringsstrategi. Keep up the good work!

  2. Har inget med aktier att göra men med nya ord. Här hade ordet HEN kunnat användas istället för ”Han eller hon utgår från…”. 😉
    Du spar 10 tecken på det. 🙂

    • Haha, tack för tipset Cattis. Jag tillhör dock dem som aldrig kommer att känna mig bekväm med att använda ”hen” och tar gärna jobbet att skriva några extra tecken. 🙂

  3. Ping: Våga köp på toppen! « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.