Fungerar trendföljning i verkligheten?

Jag framhåller ofta en trendföljande placeringsstrategi som ett bra sätt att skydda ditt kapital mot börsnedgångar samtidigt som du drar nytta av uppgångar. Naturligtvis är det ingen perfekt strategi: periodvis kommer trendföljning liksom andra aktiva strategier att ge sämre resultat än om du hade köpt och behållit. Men genom att endast vara placerad i aktier och/eller aktiefonder under börsuppgång kommer värdeutvecklingskurvan att undvika de stora ”dipparna” som kan ta avsevärd tid att hämta igen. Du får makten att själv bestämma när du vill använda dina pengar, istället för att behöva vänta in en lynnig marknad.

Givet de senaste veckornas snabba och kraftiga kast på börser världen över kan det vara intressant att se hur Onsdagsfondens trendföljande strategi skulle fungerat historiskt. Jag jämför med en indexfond som går likadant som OMXS30 och Onsdagsfonden PPM. Utdelningar ingår inte i prisdata, så indexfonden skulle i verkligheten gå något bättre, liksom Onsdagsfonden PPM förstås som ju också ofta ligger placerad i aktiefond. Dock räknar jag heller inte med avkastning från Onsdagsfonden PPM när den ligger i räntefond, så skillnaden mellan fonderna borde vara små.

onsdagsfond_vs_indexfond

Som synes finns det perioder när köp- och behållstrategin fungerar bättre än en aktiv strategi som trendföljning. Men jämnheten i värdeutvecklingen är också en väldigt intressant faktor att studera, samt förstås också den totala avkastningen på lång sikt. Ett par rejäla börssättningar gör att indexfonden halkar efter ordentligt.

Nuvarande veckas starka börsåterhämtning är inte inkluderad då veckan inte är avslutad. Indexfonden kommer förstås att krympa avståndet till Onsdagsfonden PPM en del.

 

 

2 tankar om “Fungerar trendföljning i verkligheten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.