Hjälp, vad ska jag göra när börsen rasar?

Börsen fortsätter att åka berg-och-dalbana utför, och allt fler börjar bekymra sig för utvecklingen av det sparade kapitalet som placerats i aktier och fonder. Inte minst märks det i besökssiffrorna på bloggen.

roller_coaster

När det gäller placeringar är det som allt annat i livet: det är du själv som ska leva med konsekvenserna av de beslut som du tar. Därför är det lika bra att ta tjuren vid hornen — eller kanske snarare björnen i ramarna i dessa tider av börsnedgång. Sluta vela och tycka synd om dig själv, ta istället tag i saker och ting.

När kurserna har backat med 10-20% är det förstås sent att börja tänka på åtgärder, men hellre sent än aldrig. Till nästa gång kanske du kommer ihåg att en placeringsstrategi med fördel utarbetas under börsuppgång, när inga orosmoln på börshimlen synes och du har harmoni i kropp och själ. Nu när kroppen och hjärnan värker av informationsöverbelastning och tvära kast på marknaderna är det allt för lätt att fatta stressade beslut och förtvivlat söka efter en lösning som kan ta dig ur denna misär.

market_stress

 

Du skapar lösningen för dig bäst själv, det är ju dina pengar och dina drömmar det handlar om! Några tips som kanske kan ge lite inspiration:

  • Kapital som du har en extremt lång sparhorisont för, minst 25 år, och inte behöver röra under den tiden. Sitt still i båten och köp gärna lite extra aktier och/eller aktiefonder nu. Jo, du hörde rätt, till och med en trendföljare kan ge det rådet när förutsättningarna är de rätta.
  • För långsiktigt sparande där du kan behöva använda pengarna inom en kortare sparhorisont. Växla över allt kapital till säkra placeringar som sparkonto eller räntefond. Se till att du har en metod för att växla till aktier/aktiefonder igen när börsen åter är i en uppgångsfas. Följ Onsdagsfondens trendindikator eller annan metod du tycker om.
  • För kort- och medelsiktigt sparande med en portfölj av aktier, aktiefonder, och andra finansiella marknader som råvaror. Varje placering ska ha en exitnivå som sätts redan från dag 1 och följer med under hela innehavet, fix eller glidande. Oavsett hur börsen går ska du sälja din placering när kursen träffar exitnivån, ovillkorligen och utan undantag. Naturligtvis har du även här en metod för när du ska köpa in dig igen. Portföljen har förstås också god riskkontroll så att du inte sitter med Svarte Petter i form av 20 olika aktier som alla rasar när du trodde att du hade diversifierat ned risken.

do_not

Vad du absolut inte ska göra:

  • Sitta på händerna och inte göra något, urskuldande dig själv med att du minsann sparar långsiktigt och inte behöver pengarna på minst 25 år, fast du drömt om att åka till Florida näst-nästa nyår när depån eller ISK:n växt till sig.
  • Söka planlöst efter svaren på meningslösa frågor som när botten är nådd och när börsen ska börja gå upp igen. Det finns ingen som vet hur framtiden kommer att te sig. Du är den ende som kan påverka dina handlingar och ditt kapital. Skärp till dig och ta ditt eget ansvar.
  • Köpa urskillningslöst i tron att du nu helt plötsligt köper värde eller har identifierat en botten, kombinerat med att du inte har en strategi för när du ska sälja. Behöver du ditt kapital inom en normal sparhorisont på 5-15 år kommer du med denna metod förr än du anar att få ont i händerna av att fånga fallande knivar.

3 thoughts on “Hjälp, vad ska jag göra när börsen rasar?

  1. Det här med att successivt börja köpa när kurserna faller, är det helt uteslutet? 🙂 D v s man utesluter inte att någonting kan bli värt noll?

    • Att köpa dyrt och sälja dyrare är en säkrare metod än att försöka köpa billigt och sälja dyrt. Visst kan man leta efter fynd när kurserna sjunker, men risken är att det tar ett bra tag innan vändningen kommer, och att kursen sjunker än mer.

  2. Ping: Kina kraschar, vad ska man göra? | Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s