Hur mycket kan börsen falla?

10 000-kronorsfrågan så fort börsen går ned är ”hur långt ned kommer vi att komma”. Den snabba och kraftiga nedgång vi sett de senaste veckorna har rört upp känslostormar hos alla marknadsaktörer, kort- som långsiktiga.

stock_market_crasch

Flockbeteendet styr, men rationella förklaringar söks likväl med ljus och lykta och massmedia är snabba att mata oss med alla tänkbara argument för att börserna rasar just nu. En historisk reflektion visar att börsen i en uppgångsperiod alltid drabbas av rekyler, där kurserna under kortare eller längre tid går ned innan den positiva trenden fortsätter. Lika naturligt är det förstås att en börsuppgång till slut avslutas och följs av en sidledes eller nedåtriktad prisutveckling.

d r bartonEn av mina favoritskribenter inom placeringsstrategier, D. R. Barton, har skrivit ett utmärkt inlägg i det senaste nyhetsbrevet från Van Tharp. Han utgår förstås från de amerikanska börserna, men redovisar allmängiltiga och intressanta uppgifter om vilka rekyler vi sett sedan den senaste börsuppgången startade 2009, där den genomsnittliga nedgången i USA varit -8.6%. Vidare redogör Barton för att vi i snitt har tre rekyler om året på omkring 5%. Den kursnedgång vi är inne i nu är årets andra, så det är inga märkligt där. Barton avslutar med att nämna två nivåer att bevaka: fjolårets sista indexnotering samt 10% från årets högsta indexnotering. Innan vi nått under dessa nivåer är det vi ser nu att betrakta som normal marknadsutveckling.

För OMXS30 var den sista noteringen 2013 1332.95, och den har vi ju med god marginal gått under. 10% under årets hittills högsta indexnotering på 1424 ger indexnivån på ca 1281, och den gick vi ju under med dunder och brak igår. Enligt Bartons analys skulle Stockholmsbörsen därmed kunna anses vara inne i en period av korrigering, istället för en rekyl i upptrend, något som gör att kurserna kan fortsätta nedåt. Å andra sidan har den största rekylen i innevarande börsuppgång varit drygt 18%, och även om det är en bit kvar dit skulle det inte vara ett anmärkningsvärt ras, förutsatt att vi stannar där. Särskilt med tanke på att årets utveckling varit stabil och endast innehållit en rekyl.

OMX STOCKHOLM 30 weekly 2005-2014

 

 

Statistik i alla ära — det är nyttigt att se i backspegeln och se den stora bilden — men hur kurserna kommer att utveckla sig i framtiden är det ingen som vet. Det är därför Barton avslutar på detta vis:

”Until these levels have been breached, this is all just normal market activity.  Keep your stops in place and stick to your plan!

En tanke på “Hur mycket kan börsen falla?

  1. Pingback: Början på det stora börsraset? « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.