”Nu är ju börsen lite skakig, då rekommenderar vi blandfonder för att dra ned på risken”

Rådgivning om placeringar under lite oroligare tider på börsen handlar ofta om att hantera oro. Det är inte så lätt att lyda uppmaningen om att vara långsiktig när börsen sjunker med 10% och domedagsrubrikerna börjar ta plats i media. Kanske är det dags för det stora raset, bäst att agera. Kanske säljer man av allt för att vara på den säkra sidan, men många av oss sparare konsulterar nog någon kunnig, till exempel en så kallad rådgivare på vår bank.

rådgivning

Denne rådgivare — eller säljare som det ju handlar om — drivs i första hand av att göra affärer som gynnar honom eller henne, tro inget annat. Du kommer förmodligen att få höra att du ska ha is i magen, inte göra något förhastat och se utvecklingen på lång sikt. Framhärdar du ändå med att du vill agera på något sätt kommer säljaren säkerligen att rekommendera att du ”drar ned på riskerna” genom att placera ditt kapital i bankens utmärkta blandfond. ”Den kostar förvisso en del, 1.5 % i förvaltningsavgift, men se så bra den har klarat sig i orostider historiskt”, kanske du får höra. Och visst, i blandfonders natur ligger att inte svänga så kraftigt som börsen gör. Men någon säker hamn är det inte, och avkastningen blir betydligt sämre än för en aktiefond under uppgångar.

Många som pratar om att dra ned på risker brukar också hävda att det är omöjligt att tajma marknader. En intressant paradox, därför att dra ned på riskerna handlar ju om att byta placeringar vid en given tidpunkt för att hantera ett möjligt oönskat utfall.  Till exempel skriver den alltid läsvärde Jesper Strandberg på placera.nu om fonder med lägre risk:

”Det är fullt förståeligt att fondsparana blir oroliga. Vissa säljer, andra drar ned på risken. Placera anser att det senare är att föredra. Det är nämligen oerhört svårt att tajma marknaderna, framför allt när osäkerheten är så stor som idag och när det är geopolitiska faktorer som styr en stor del av investerarnas riskhumör.”

Man kan förstås inte dra ned på risk utan att sälja av befintliga placeringar. Strandberg söker här också en orsak/verkan-förklaring till prisutvecklingen, men det är ju bara av akademiskt intresse. Priserna styrs av marknadsaktörernas förväntningar och hur de utvecklas i framtiden är omöjligt att förutsäga.Det är heller inte det tajming handlar om, utan om att fatta ett köpbeslut baserat på fundamental, teknisk eller ingen analys alls och sedan ha en beredskap för att hantera olika utfall, oavsett om det anses vara ett resultat av geopolitik, företagsresultat eller räntenivåer.

Defensiva blandfonder som Danske Invest Horisont Försiktig, vilken Strandberg talar sig varm för uppvisar goda resultat, inte tal om annat. En titt på utvecklingen jämfört med hur världsaktieindex utvecklats visar hur blandfonden klarar av negativa börsår på ett bra sätt men halkar ordentligt efter när börsen går upp. danske_invest_horisont_försiktig

 

Och det är klart, ligger man och betalar en förvaltningsavgift på 1 % eller mer om året har man en uppförsbacke från början. Vill du ha en blandfond skapar du enkelt en sådan själv, genom att köpa en billig aktieindexfond och kort räntefond, som jag beskrivit tidigare. Vill du arbeta mer med tajming för att styra när du ska gå från aktier till räntor går det också utmärkt, och beskrivs i samma inlägg.

Annonser

One thought on “”Nu är ju börsen lite skakig, då rekommenderar vi blandfonder för att dra ned på risken”

  1. Ping: Månadsspara, så löser sig allt « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.