Veckorapport vecka 41 2014

En riktig skitvecka på börserna världen över, med sanslöst tvära kast och allt mer djupdykande kurser. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde på horribla -4.9% jämfört med förra fredagens stängning. Sedan årsskiftet är index ned med -2.3%. Den längre veckotrenden enligt Onsdagsfondens trendindikator för OMXS30 har nu slagit om till neutral efter att ha varit positiv.

OMX STOCKHOLM Weekly 2014-10-09

 

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend.

Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är neutral innebär att:

  • Det är stopp för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder.
  • Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en räntefond.
  • Månadssparande lägger man i  räntefonden eller håller kvar på sparkonto.

Observera att trendindikatorn inte ska ses som en förutsägande indikator. Den baseras på ett knippe glidande medelvärden som efter en snabb och djup nedgång nu är nedåtriktade så att trendindikatorn säger att vi inte längre har positiv trend. Det hindrar förstås inte att kurserna kan fortsätta nedåt eller slå om och börja stiga igen. Vad trendindikatorn gör är att styra de övriga delarna i placeringsstrategin. Om trendindikatorn återigen skulle visa positiv trend är det bara att köpa in sig igen. Fortsätter kurserna ned har vi skyddat vårt kapital från ytterligare värdeminskning, och det är det skyddet vi betalar en försäkringskostnad för genom att kliva av nu och möjligen behöva gå in igen.

Onsdagsfonden klarade sig förstås inte undan denna extrema vecka, som gick på tvärs mot portföljens utfärdade säljoptioner. Den snabba nedgången och stigande volatilitet gjorde att justeringen av positionerna kostade rejält och resultatmässigt slutade veckan på -3.0% till ett andelsvärde om 173.40. Sedan årsskiftet har andelsvärdet för Onsdagsfonden stigit med +17.1%. Den utförda justeringen innebär att risknivån sänkts till en låg nivå och portföljens beredskap att hantera fortsatta kraftiga svängningar är mycket god.

Onsdagsfonden PPM är ned -0.2 % sedan årsskiftet. Då trendindikatorn slagit om från positiv till neutral är det dags att byta innehavet i Avanza Zero till räntefonden Spiltan. Följande order läggs idag till Pensionsmyndigheten:

ppm_order_2014-09-11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.