Vad får börserna att bli så galna?

De senaste dagarnas utveckling på börser världen över har väl knappast undgått någon som har det minsta intresse av ekonomi och finansiella placeringar. Priserna rusar vilt fram och tillbaka under kort tid och volatiliteten — måttet på prissvängningarnas storlek — skjuter snabbt i höjden. Det saknas inte försök att identifiera anledningarna till prisutvecklingen. Några av de vanligt förekommande:

  • Oktober är en historiskt skakig månad, där flera av de historiskt stora börsrasen inträffat
  • Ebola, ISIS, Ukraina, Hong Kong är exempel på så kallade geopolitiska oroshärdar
  • Tillväxttakt och konjunkturläge försämras, samtidigt som flera länder brottas med statsfinansiella problem
  • Räntorna är på sikt på väg upp, även om vi idag lever i den lägsta av räntemiljöer vi upplevt
  • Kurserna var övervärderade

Oavsett vad man har för tro på orsak och verkan är det svårt att hitta rationella förklaringar till att kurser kan skifta åtskilliga procent på en dag. Det är irrationellt flockbeteende med girighet, rädsla och högmod som styr i oroliga tider.

buy_sell_cartoon

Prissättningen i varje ögonblick är resultatet av striden mellan köpare och säljare och deras förväntningar på prisutvecklingen. Den går inte att påverka, men i tider som dessa är det tydligt hur viktigt det är att ha en strategi för sina placeringar. Låt inte långsiktighetens profeter få dig att sitta passiv och invänta bättre tider, utan följ de regler du satte upp innan du placerade ditt kapital. Lägg energi på vad du kan påverka istället för att sitta och önska kurser upp eller ned.

Vad gäller trendföljning är en marknad som denna sämsta tänkbara miljö, i vart fall för trender i ”högre upplösning” som dagar och timmar. Onsdagsfondens trendindikator slår i likhet med alla trendföljande indikatorer i dagsdiagram snabbt fram och tillbaka och adderar egentligen bara till stressen. Just därför ska en trendindikator med kortare tidsperspektiv inte användas som en exitmetod.

OMX STOCKHOLM 30 Daily

Många som använder trendindikatorer i hög upplösning brukar använda sig av så kallade filter just för att komma bort från indikatorernas egenheter vid oroliga marknader.

Om man lyfter blicken för att fånga de större rörelserna klarnar bilden. Man kommer förstås att stressas av eftersläpningen en vecka som den vi nu upplever, då depåvärdet slår fram och tillbaka och man söker stöd för sina beslut. Men just eftersläpningen gör att veckodiagram är en vän att lita på i det avseendet. Därför är veckodiagram ett vanligt filter för indikatorer i högre upplösning.

OMX STOCKHOLM 30 Weekly

 

Nu är inte veckan klar ännu, men Onsdagsfondens trendindikator ser ut att åtminstone komma indikera neutral trend, vilket gör att Onsdagsfonden PPM kommer att byta från aktiefond till räntefond. Mer om detta i kommande veckorapport.

En indikator är inte mer en modell som ger ett bidrag till din beslutsprocess. Den kan inte förutsäga framtiden eller ens göra anspråk på att korrekt beskriva nuvarande läge. Men i kombination med tydliga regler för exits och hur mycket du riskerar ger det dig en tydlig strategi för att manövrera även på de stormiga hav vi upplever idag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.