Veckorapport vecka 40 2014

En stark avslutning igår fredag räddade börserna från en riktigt usel vecka, efter några rejält stormiga dagar. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde på svaga -1.9% jämfört med förra fredagens stängning. Sedan årsskiftet är index upp med +2.7%. Den längre veckotrenden enligt Onsdagsfondens trendindikator för OMXS30 är fortsatt positiv, de senaste veckornas nedgång till trots.

OMX STOCKHOLM Weekly 2014-10-03

Trendindikatorn visas med värdet 1 vid positivt trend, 0 vid neutral och -1 vid negativ börstrend. Att den längre trenden för OMXS30 enligt trendindikatorn är positiv innebär att det är grönt ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en aktiefond. Månadssparande ska också läggas i aktiefond.

Återigen ser vi hur ineffektiva finansiella marknader är i det korta perspektivet. Mänskligt flockbeteende, rädsla girighet driver prissättningen när volatiliteten ökar. Därför är det nyttigt att se på utvecklingen i ett större perspektiv, så att man inte fångas av de kortsiktiga känslostormarna och tar stressade beslut. Sedan toppen på 1424 för OMXS30 den 19 september  har index tappat 4%. Självklart kan nedgången vara inledningen på en svagare börsperiod, men det kan också vara en tillfällig rekyl. Omöjligt att veta i förhand, så det bästa är att arbeta efter sin strategi, fatta beslut och vara beredd att ändra dem om utfallet inte blir vad man bedömt.

För Onsdagsfonden var veckan händelsefattig, men resultatmässigt slutade veckan på +0.2% till ett andelsvärde om 178.71. Nedgången pressar positionen i utfärdade säljoptioner, vilken kan behöva justeras om kurserna fortsätter ned, något som leder till negativ värdeutveckling på kort sikt. Sedan årsskiftet har andelsvärdet för Onsdagsfonden stigit med +20.7%.

För Onsdagsfonden PPM kan inga siffror redovisas, då Pensionsmyndigheten har stängt för tekniskt underhåll. Inga förändringar av fondinnehaven är aktuella, allt innehav är fortfarande placerat i Avanza Zero.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.