Vad då ”trenden är positiv”, börsen går ju ned?

Är börsen inne i en positiv, negativ eller trendlös rörelse? Ja, det är inte lätt att veta förrän efteråt…  Precis som alla sammanhang man söker förklaringsmodeller för så är aktie- och börskurser absolut enklast att analysera i backspegeln. Men för oss som ska fatta placeringsbeslut är det ändå intressant att studera vilken typ av marknad vi arbetar med (eller mot för den delen). För trendföljaren är det en självklarhet, men även för den mest inbitne och super-långsiktige fundamentalanalytikern är marknadsklimatet en faktor att beakta, om inte annat så för att ge en viss mental förberedelse på att ett värdebaserat köp initialt kan fortsätta att utvecklas negativt.

trend

Men att avgöra trenden är ändå inte det viktiga, lika lite som jakten på den perfekta tidpunkten att köpa det bästa placeringsobjektet. Det väsentliga är hur du kontrollerar din verkliga risk och vad du gör efter att du gjort en placering. Icke desto mindre är det många som lägger mycket energi enbart på att hitta det bästa sättet att förutsäga marknaden, eller den bästa aktien/fonden och blir irriterade när kurserna inte går som man själv eller någon annan förutspått. Onsdagsfondens trendindikator har i drygt ett år signalerat att OMXS30 är i positiv trend, med några få veckors undantag. Ändå rymmer kursutvecklingen perioder av nedgångar, vilket naturligtvis inte är något konstigt. Ingen marknad går ständigt upp eller ned, utan prisbildningen är varje sekund en smältdegel av alla marknadsaktörers beslut och förväntningar. För en trendföljare innebär rekyl i pågående trend ett utmärkt tillfälle att öka sina placeringar, långa eller korta.

Oavsett vilket sätt man använder sig av för att analysera trenden är det viktigt att inse att en trendindikator inte handlar om att förutsäga framtiden, utan om att ge en bild av marknadsläget och vara den del av din placeringsstrategi som talar om ifall du ska köpa, gå kort eller stå utanför. Det är endast en modell av verkligheten och du kommer i snitt att göra en vinstaffär 35-55% av de tillfällen du köper när börsen startar en positiv trend. Det kommer alltså att bli en hel del förluster och det viktiga är då att maximera vinstaffärerna och minimera förlusterna. Det gör du genom att styra hur mycket du riskerar i varje placering och sedan se till att vinsterna överstiger förlusterna uttryckt som multiplar av risken. För att beräkna hur mycket du riskera i en placering behöver du använda stop-loss, alltså sätta en kursnivå vid vilken du du stänger positionen.

Stoploss

Sedan kan du bestämma hur mycket av ditt kapital du vill riskera i varje placering, och då kan du enkelt räkna ut hur stor placeringen ska bli, uttryckt i antal aktier, optionskontrakt eller fondandelar. Till exempel, med en portfölj på 100 000 kr vill jag max riskera 2.5% per placering. Köper jag en aktie för 100 kr och sätter en stop loss vid 75 kr har jag en risk på 25 kr per aktie. Total tillåten risk för per placering är 0.025 * 100 000 = 2 500 kr. Alltså kan jag köpa maximalt 100 aktier. Detta kallas riskbaserad positionsstorleksberäkning, och ger dig mycket mer kontroll över portföljrisk än att dela in portföljen i lika stora delar och köpa så många aktier varje del räcker till.

För en medel- till långsiktig  placerare fortsätter jag varmt att rekommendera veckodiagram för att studera kursutveckling. De har förstås en rejäl eftersläpning, men filtrerar också bort mycket störande brus och ger en god bild av marknadsläget just nu. Jämför gärna nedanstående prisdiagram över OMXS30 och trendindikatorn, i vecko- respektive dagsperspektiv.

OMX STOCKHOLM 30 2014-09-26

 

 

OMX STOCKHOLM 30 Daily 2014-09-26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.