Soffliggare, ligg lugnt kvar, eller?

Sjunde AP-fonden svarar nu på kritiken om att deras flaggskepp AP7 Såfa, den så kallade soffliggarfonden som premiepensionen placeras i om man inte gjort ett aktivt val, har en (allt för) hög risk. DN Ekonomi publicerar deras beräkningar som visar hur aktiefonden AP7 i teorin skulle utvecklats om den startat 1988.

AP7_1988-2014

DN Ekonomi 2014-09-10

Så då är det bara att tryggt luta sig tillbaka och strunta i placeringen av premiepensionen, för på lång sikt kommer ju resultatet att bli riktigt bra, inte sant? Nej, riktigt så ska man nog inte tolka Sjunde AP-fondens sifferövningar. Som vanligt i dessa sammanhang skjuter man bredvid målet att ge en verklighetsförankrad bild och ignorerar fullständigt hur placeringar påverkas av slumpen. Vad man lyckats med är att visa att historiskt har aktieplaceringar gett en god avkastning på lång sikt, och att nedgångar tagits ut av uppgångar. Det har många gjort tidigare. Men för den enskilda pensionsspararen kan tur eller otur med tajmning av marknaden ge stor påverkan, även om man är en tvättäkta passiv soffliggare.

Om man har oturen att vara äldre än 55 år under en pågående börsnedgång så löper man risk att få problem med avkastningen om man ligger placerad i AP7 Såfa. Efter 55 års ålder kommer nämligen en ökande andel av kapitalet att placeras i AP7 Räntefond.

AP7_Såfa

Denna konstruktion är tänkt att dra ned på risken inför ett kommande uttag av kapitalet, men kan i själva verket få motsatt effekt. En börsnedgång kan utan vidare radera 50% av aktieportföljen under ett par år, och styr man sedan över det till en ökande andel ränteplacerande kommer man i mindre utsträckning att bli hjälpt av en kommande börsuppgång. Om detta fenomen säger siffrorna som DN redovisar ingenting. Även att avgifterna inte medräknats nämns i liten text. Däremot får Richard Gröttheim på Sjunde AP-fonden oemotsagd svänga sig med att de årliga insättningarna, som tydligen varit för svåra att räkna med ändå skulle ha gett ett ”par procent högre avkastning” per år. Så istället för 8.6% årlig avkastning i en teoretisk AP7-fond skulle man fått räkna hem 10.6% om man inkluderat årliga insättningar? Låt mig tvivla på den utsagan, men visa gärna att jag har fel genom att göra beräkningarna mer verklighetstrogna. Regelbundet sparande må ha sina fördelar, men att det skapar överavkastning har motbevisats tidigare, genom att titta på den så kallade utjämningseffekten. Inte heller är det ett effektivt sätt att ”sprida sina risker”, vilket Hasse Eriksson på DN återkommande hävdar. Han kanske skulle lyssna på andra åsikter än fondbolagens, till exempel Jonas Lindmark på Morningstar.

Summa summarum, debatt om pensionssparande är viktig och angelägen. Premiepensionen ska utgöra en femtedel av den statliga pensionen och hur vi lyckas förvalta den kommer att ha påtaglig betydelse för vårt liv som pensionärer. Därför är det tråkigt att ta del av så uppenbart snabbt framräknade modeller som ska stödja en viss åsikt. Särskilt tråkigt blir det att vår största nyhetstidning fullständigt okritiskt publicerar resultatet, utan att sätta det i kontext av någon som helst krass verklighet. Fortsätt gärna att vara soffliggare, men gå ur soffan då och då för att se till att ligga i aktiefonder under börsuppgång och räntefonder under börsnedgång. Det är en liten arbetsinsats som kommer att skydda ditt kapital mycket mer effektivt än vad AP7 Såfas ålderstrappa förmår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.