Hur ska jag investera X kronor?

Många bloggkollegor har hörsammat en inbjudan om att resonera kring frågan hur de skulle investera 100.000 kr idag.

pengar

Ett urval av inlägg i ämnet:

Utan att vara med i sällskapet som fått frågan tänkte jag ge min – trendföljarens – syn på saken. Det fina med att följa trenden är att man inte behöver bekymra sig om aktier är dyra eller inte idag, inte heller om risken för att börsen kommer att rasa inom kort. Här svettas värdeinvesterare och prognosmakare dagligdags med att försöka avgöra om det är köpläge eller inte.

 

 

nordea_analys

Trendföljaren tar istället regelbundet tempen på börsen och agerar efter vad den visar. Är trenden positiv ligger man helt och fullt placerad i aktiefonder eller aktier. Är temperaturen kylig ligger man helt placerad i räntefonder eller sparkonton.  Köp dyrt och sälj dyrare, det är trendföljarens motto!

trend

Oavsett vilket belopp man har att placera agerar trendföljaren likadant. Det krävs alltså att man mentalt kan hantera att sälja av alla sina placeringar i aktiefonder och aktier den dag man bedömer trenden som negativ, må det handla om 10.000, 100.000 eller 1 miljon kronor. Förmår man klara detta får man som belöning en god nattsömn och slipper fundera fram och tillbaka på om man verkligen valt den bästa aktien eller fonden.

do-not-touch-me-i-sleep01

Annonser

3 thoughts on “Hur ska jag investera X kronor?

  1. Trendföljning är helt klart den investeringsstrategi som ger bäst nattsömn, inga tvivel om det.

    Enda problemet är väl när man börjar närma sig lite större summor att både Nordnets och Avanzas indexfonder har tak på köp per dag…

    • Sant Felix! Men med större kapital ska man nog också börja fundera på riktigt diversifiering, alltså att placera i marknader som råvaror, valutor, räntepapper etc. för att utjämna ”trendrisken”, alltså risken för att värdetappet blir för kännbart de gånger trendindikatorn slår fel. Tricket är då att hitta marknader som är så svagt korrelerade med varandra som möjligt, så att man inte får en falsk diversifiering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.