Dags för över 700.000 svenskar att byta till AP7 Såfa?

DN fortsätter att följa upp utvecklingen för de över 700.000 svenska premiepensionssparare som valt att anlita så kallade PPM-rådgivare.

dn_premiepension

 

Källa: DN 2014-08-26

I jämförelse med det statliga alternativet AP7 Såfa är det ingen munter läsning för rådgivarna och deras kunder: ingen av rådgivningsbolagens fonder är i närheten av AP7 Såfas avkastning de senaste två åren på plus dryga 60%. Av de 50 rådgivarfonderna har de bästa kommit upp i omkring +40% och de sämsta har gett i nivån av sparkonto.

Valet är väl då givet: lämna rådgivarfonderna och sätta hela premiepensionen i AP7 Såfa så slipper man bry sig och undviker dessutom rådgivarnas avgifter?

ap7_såfa_ålderstrappa

Mja, kanske inte så givet ändå i mina ögon. Att lämna rådgivarfonderna är ett klockrent råd, det finns ingen anledning att fortsätta gynna deras usla och dyra förvaltning. Men att förlita sig på AP7 Såfa i tron att man därmed uppnår en säker och stabil avkastning är i mina ögon vanskligt. Man ska ha klart för sig att statens aktiefond AP7, som AP7 Såfa är helt placerad i fram till 55 års ålder är en renodlad aktiefond som kommer att gå dåligt när börsen går ned och givetvis går bra när börsen går upp. De senaste två åren har vi sett riktigt starka börser världen över, särskilt i Nordamerika. Då är det inte förvånande att AP7 gått väldigt starkt, med över 50% av aktieportföljen placerad i Nordamerikanska aktier som Apple, Exxon Mobil och Microsoft.

Två år är en väldigt kort sparhorisont när man studerar rena aktiefonder. Precis som vi nu haft två väldigt bra år skulle det också kunna vara två dåliga år, där AP7 skulle ha gått dåligt som alla aktiefonder, och faktiskt extra dåligt på grund av fondens hävstångsinslag. Fondförvaltaren använder nämligen derivat (optioner/terminer) för att exponera sig ytterligare mot aktier, vilket grovt sett innebär att en nedgång på -10% globalt kommer att ge -15% för AP7. Omvänt i uppgång förstås, vilket förklarar AP7:s väldigt starka siffror de senaste åren. Mattias Munter på Skandiabloggen har skrivit ett intressant inlägg om roulette med premiepensionen, där han bland annat tar upp det faktum att AP7 fyra gånger under sina 12 levnadsår gått ned med 10% eller mer under ett enskilt år.

Fortfarande gäller att sparkapital som ständigt är fullt exponerat för aktiemarknader kommer att utvecklas i takt med dem. Man kan ha tur och tajma en rejäl börsuppgång lagom till dess att man planerat ta ut pengarna, till pension eller annat. Men man kan också ha otur och fått se en period av börsnedgångar, som drar ned värdeutvecklingen till riktigt låga nivåer, i värsta fall förlust. Många experter framhåller att är man bara långsiktigt så kommer aktieplaceringar att ge god avkastning även om det går upp och ned. Men det är en sanning med väldigt stor modifikation: långsiktighet får man definiera som minst 20 år. Kortare tid än så kommer oundvikligen att ge slumpen stort utrymme att påverka det slutliga utfallet.

Ett annat standardråd för sparande brukar handla om att ”se över sina risker”. Det brukar då röra sig om uppmaningar att stegvis ha mer och mer räntefonder ju närmare planerat uttag man kommer. AP7 Såfa har just en sådan konstruktion, där man från en ålder av 56 år får se premiepensionen i ökande grad placera i AP7 Räntefond.

AP7_Såfa

Säkerheten denna teknik anses garantera är dock skenbar. Fundera på hur en omfattande börsnedgång när du är omkring 55-60 år kommer att påverka ditt kapital, när möjligheten till återhämtning blir avsevärt mindre då pengarna till stor del är placerad i lågavkastande räntefond.

Aktiefonder är utmärkt att vara placerad i under tider av börsuppgång, men i tider av börsnedgång ska de säljas och ersättas av räntefonder eller sparkonto. Det är inte svårt att avgöra den tajmingen: enkla trendföljande metoder går utmärkt att tillämpa. Experterna hävdar gärna att tajming är omöjligt, men de avser då att exakt tajma bottnar och toppar, samt att genomgående välja de bästa fonderna. Detta är inte vad tajming handlar om, utan är mer besläktat med alkemi. Att använda tajming gör man för att skydda sitt kapital, oavsett sparhorisont, från att drabbas av börsnedgångar, och ge dig själv makten att välja när du vill använda dina pengar och inte tvingas avvakta en börsåterhämtning. Du kan enkelt bli din egen bästa sparrådgivare!

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s