Aktiv förvaltning är passé, länge leve aktiv förvaltning!

De flesta av oss har väl hört begreppet aktiv förvaltning och striden gentemot passiv förvaltning till leda. Aktivt förvaltade fonder är en dröm utan värde som storbanker och fondbolag vill sälja in till de breda massorna för att säkerställa fortsatt svindlande intäkter att skära hem saftiga bonusar ifrån.

falsk_aktiv_förvaltningVärdet av denna falska aktiva förvaltning, där förvaltare försöker hitta de bästa russinen i en och samma kaka, är över tid nära noll och intet, men kostnaden desto större. Läs till exempel Ekonomistas sammanfattning av det hela. Det finns likväl exempel på fonder vars förvaltning över tid uppvisar positiva resultat jämfört med index, som till exempel Didner & Gerge.

didner_gerge

Hatten av för deras resultat, men det hindrar inte att andelsvärdet i deras fonder kan rasa lika mycket, eller mer än vad börsen gör ett dåligt år. Det har ofta räddats av en snabb återhämtning påföljande år, men man löper helt klart risken att värdeutvecklingen går ned dramatiskt lagom till dess man vill ta ut pengarna, även med riktigt aktivt förvaltade fonder.

Ändå så är aktiv förvaltning i mina ögon ett synnerligen slagkraftigt koncept, som kan ge god avkastning och kontrollerad risk. Men då menar jag äkta aktiv förvaltning där man med olika metoder, till exempel genom att följa trender, går ur och in i finansiella marknader efter en bestämd placeringsstrategi. Det är aktiv förvaltning som kan ge bra resultat även i perioder av börsnedgång, till skillnad från fondbolagsdrakarnas aktiefonder som kollektivt går ned samfällt med börsen.

trend_followers

Aktiv förvaltning enligt min definition är långt ifrån något komplicerat hokus-pokus som flera hedgefonder älskar att beskriva sig med. Inte heller någon skenbart aktivt förvaltad blandfond, vars enda skillnad gentemot aktiefonder är att de går upp respektive ned något mindre på grund av en lägre andel aktier i portföljen. På längre sikt går det fullständigt jämt ut. Nej, ett exempel på aktiv förvaltade fonder är de trendföljande fonder som placerar i många olika typer av marknader: aktier, räntor, råvaror, valutor. Min egen Onsdagsfond är en äkta aktivt förvaltad fond, om än för tillfället inriktad på en enda marknad, Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Att så många rådgivare och sparekonomer rekommenderar passivt förvaltade indexfonder istället för dyra aktiefonder är sunt. Tyvärr kastar de ofta ut babyn med badvattnet genom att avfärda äkta aktiv förvaltning, som till exempel trendföljning, med argument som börjar med ”Forskningen visar…”. Men forskningen om aktiv förvaltning utgår från fondbolagsdrakarnas bedrägliga verksamhet där man påstår sig kunna hitta bättre vinnare än genomsnittet på en och samma marknad. Aktiv förvaltning där man baserat på en fullständig placeringsstrategi handlar i olika tillgångsslag/marknader har visats kunna slå index över tid, till exempel med en studie över trendföljande kapitalförvaltning de senaste 100 åren.

Även trendföljande förvaltning kan förstås uppleva perioder av sämre avkastning, precis som Financial Times belyser är fallet i år. Nu beror mycket också på själva valen av marknader. I takt med att korrelationen mellan aktier, råvaror, valutor och räntor ökar blir det allt svårare att göra ett urval av marknader som inte ökar riskerna.  Särskilt i dessa tider av kapitalöverflöd som skjutsas runt på globala marknader i syfte att hitta en kortsiktig avkastning innan man drar vidare.

Det viktigaste till sist: äkta aktiv förvaltning är inte raketforskning!

rocket_science

Det handlar om sunt förnuft för att skydda kapitalet samtidigt som man ger det goda chanser att växa. Istället för att behöva vänta på att en börsnedgång ska följas av en uppgång innan man kan ta ut sina pengar med någon form av värdeökning ser man till att skydda kapitalet från marknadsnedgångar och exponera det när marknaden går upp. Det krävs heller inga trollkonster för att kunna avgöra när marknaden går ned eller upp. Du kan ha vilken trendindikator som helst, från glidande medelvärden till maggropskänsla eller kursdiagram, så länge du är systematisk och agerar efter dina regler. Det viktiga är nämligen inte hur väl din bedömning stämmer, utan vilka beslut du fattar beroende på bedömningen du gör och hur det verkliga utfallet blir.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s