Det svåra med att följa trenden

Att vara en trendföljare när det gäller finansiella placeringar är inte det lättaste. Svårigheten ligger inte i att utveckla sin algoritm för att ”mäta” trenden, för det finns gott om tips på enkla, beprövade och hyggligt framgångsrika indikatorer, både i litteratur och på nätet. Man kan för all del snöa in ordentligt på komplexa regler och matematiska uträkningar, men det är viktigt att komma ihåg att man bara studerar en variabel: priset. Att derivera fram andra indikatorer på det tillför egentligen inte mycket.

pris_trend

 

Nej, det riktigt svåra ligger i det mentala! Att vara redo att köpa och sälja efter en trendföljande placeringsstrategi innebär rätt ofta att man köper dyrt, kanske på högsta nivå på flera veckor, med avsikten att sälja ännu dyrare om en tid. Slår ens trendindikator fel, vilket den normalt gör 40-60% av signalerna den ger, måste man utan tvekan avsluta positionen, vilket ofta innebär att man säljer billigt, kanske på lägsta nivå på flera veckor.

Lägg där till att dessa typer av köp och försäljningar ibland kan komma att ske upprepade gånger under en kort period. Då är det lätt att börja tvivla på sin strategi och börja göra förändringar av den. ”Kanske borde jag inte sälja nu, det är nog bara en kort rekyl”, ”alla säger ju att det ska gå ned, så varför ska jag följa min strategi och köpa på veckohögsta idag”, etc.

Helt plötsligt har det mänskliga behovet av att alltid ha rätt tagit över, och man lägger en massa kraft på att köpa billigt och sälja dyrt, vilket givetvis är en omöjlighet att klara av över någon längre tid. En priskurva går inte att förutsäga, så alla toppar och bottnar man ser kan man bara identifiera i efterhand. Tyvärr har vi ingen tidsmaskin som låter oss handla på det sättet, utan istället gäller det att hantera den osäkerhet som mänskliga drag som flockbeteende tillsammans med slumpen väver fram varje dag, varje minut.

tiilbaka_till_framtiden

Trendföljning och strategi är oskiljaktiga, och börjar man göra avsteg från sin strategi så missar man hela poängen. Det kan till exempel innebära att man missar den där årslånga uppgångsperioden där börsen klättrade 30%, efter att ha lessnat på ett antal affärer som minskade kapitalet med 5-10%, eller mer i värsta fall.

Den viktigaste framgångsfaktorn för en trendföljare är den mentala förberedelsen att hålla sig till sin strategi oavsett vad, inte vilken trendindikator man använder sig av. Det är nödvändigt att utmana sitt ärvda och invanda beteende och se på saker och ting på ett annat sätt, vilket är långt ifrån bekvämt alla gånger. Det krävs en personlig resa, utöver själva skickligheten i hantverket att analysera, köpa och sälja.

yoga

Naturligtvis kan man göra ändringar av sin strategi, men det måste vara baserat på en utvärdering under en lång tid, där man kan identifiera systematiska brister. Att börja ändra i sina regler efter ett fåtal misslyckade affärer är ett säkert sätt att misslyckas över tid.

Annonser

2 thoughts on “Det svåra med att följa trenden

  1. Jäkligt väl talat, känner allt för många som inte har nerver att klara av nedgång ibland, man måste utvärdera på flera års sikt, inte en veckas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s