Veckorapport vecka 32 2014

I slutet av veckan fortsatte turbulensen på börserna världen över, och den inledande återhämtningen förbyttes till en ännu en ordentlig nedgång. Stockholmsbörsen stängde veckan på -2.2%% jämfört med förra fredagens stängning. Sedan årsskiftet är index ned med -0.1%.

Den längre veckotrenden enligt Onsdagsfondens trendindikator för OMXS30 har nu slagit om till neutral, efter att ha varit positiv sedan juli förra året. Den kortare dagstrenden har slagit om till negativ, vilket är en varningssignal för trendomslag.

 

omx_weekly_2014-08-08

Att den längre trenden för OMXS30 slagit om till neutral efter positiv innebär att det är rött ljus för insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den egna blandfonden ska ligga helt placerad i en räntefond. Månadssparande ska också läggas i räntefond, alternativt i sparkonto.

För Onsdagsfonden innebar veckans nedgångar att en position i utfärdad säljoption behövde justeras, som jag tidigare annonserat. Rent praktiskt innebär det att den befintliga utfärdade optionen köptes tillbaka och en ny utfärdades med lägre lösenpris och senare lösendag. Justeringen innebar att den utfärdade säljoptionen köptes tillbaka med förlust, vilket drog ned andelsvärdet med -1.2% till 173.49. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +17.2%.

En justering av en position med utfärdad option syftar till att positionen som helhet ska ge vinst, men den kommer att realiseras senare. Hur mycket senare beror på börsens utveckling.

Onsdagsfonden PPM är upp +3.4% sedan årsskiftet efter en vecka på -3.3%. Då trendindikatorn slagit om till neutral från positiv säljs allt innehav i Avanza Zero och allt kapital läggs i räntefonden.Följande order läggs i helgen till Pensionsmyndigheten:

ppm_order_2014-08-10

5 tankar om “Veckorapport vecka 32 2014

 1. Tack för du håller oss uppdaterade. Om man har ISK och just ska byta allt till Spiltan Räntefond, låter du allt ligga kvar i ISKn? Finns massor av uträkningar om Räntefond och ISK, men tänkte höra din kommentar.

 2. Jag skulle ha kvar allt i ISKn, då jag vill vara beredd att gå in 100% i aktier / aktiefonder när trendindikatorn åter signalerar positiv trend, och det kan gå rätt så fort ibland.

 3. Hm, känns inte som det här med trendindikatorn alltid är så bra att följa. Sålde man i fredags istället för måndag kan man gjort en jätteförlust och fortsätter det uppåt så…Svårt läge när det blir så här. Ta en stor förlust och sedan byta till räntefond? Känns inte helt bra det heller. Jag tror mer på kortsiktighet dvs vara placerad i aktiefonder i ett antal månader och sedan sälja av när du uppnått den procent du bestämt och ha flera fonder samtidigt. Att välja en bra fond som går bra just nu är viktigt. Går den dåligt får man sälja av den.

  • Hej Elisa 1490,
   Stort tack för din kommentar. Du tar upp en synnerligen viktigt poäng, nämligen att det kan göra ont kortsiktigt att följa sin placeringsstrategi. När det hettar till är det viktigt att hålla huvudet kallt och agera som man tänkt, oavsett hur en enskild dag går upp eller ned. Det är det långsiktiga resultatet som gäller, och för att uppnå det måste man följa sin strategi till punkt och pricka. Jag har ingen aning om huruvida det kommer att visa sig att försäljningen av Avanza Zero var en bra idé eller inte sett i backspegeln. Det jag vet är att strategin sade att det var dags att sälja, och då gör jag det. Går börsen upp och trendindikatorn återigen är positiv så köper jag in mig igen.

   Jag räds inte små förluster på några procent, som ofrånkomligen kommer att uppstå vid ett antal tillfällen med en trendföljande strategi. Målet är givet att undvika utdragna börsnedgångar och därmed skydda sitt kapital. Det skyddet kan ses som en försäkring, och en sådan är som bekant aldrig gratis… 🙂

   I det väldigt korta perspektivet, som jag egentligen försöker undvika att färgas av, noterar jag ändå att försäljningen av Avanza Zero och andra aktiefonder får en fin säljkurs i och med dagens uppgång.

  • Elisa, jag rekommenderar dig att lägga en stund på att undersöka hur en enkel trendföljande strategi som t.ex. MA50/MA200 presterar över tid jämfört med det index du applicerar strategin på. Detta kan man enkelt göra genom att ladda ner historisk börsdata här: http://www.nasdaqomxnordic.com/index/historiska_kurser?Instrument=SE0000337842&InstrumentName=OMX%20Stockholm%2030%20Index

   Detta tillsammans med lite Excel-hackande gör att du (relativt) enkelt kan få fram en jämförelse. Resultatet du kommer se kommer vara att man gör många små förluster på de större rekylerna på ~5 %, men ta igen det med råge på de större börskrascherna som uppstår då och då.

   Om du inte har tid, ork eller kunskaperna för att göra detta kan jag kanske göra detta och ladda upp någonstans…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.