(Om) trendindikatorn slår om

Den senaste tidens börsnedgång innebär att alla trendindikatorer försvagats, så även Onsdagsfondens. I skrivande stund ser det ut som att den kommer att slå om till neutral efter veckans sista börsstängning i morgon. Börsläget skulle då identifieras som oklart, vare sig positiv eller negativ börs.

omx_weekly_preliminary

Det finns ingen anledning att ta ut saker och ting i förskott, men vad skulle det innebära om trendindikatorn slår om till neutral, efter att ha visat positiv trend sedan juli förra året? Tja, inte är det ett säkert bevis för att börsen ska röra sig sidledes eller till och med gå ner framöver. Trendindikatorer har generellt en dålig träffsäkerhet, och det är inte heller den som är det väsentliga. Istället gäller det att ha en komplett placeringsstrategi som använder sig av indikatorn, för att fånga in och vinna på de stora trendrörelserna, samtidigt som man minimerar förlusterna de gånger indikatorn visar fel. Det är synnerligen väsentligt att man agerar på de signaler man får, för att aldrig riskera att missa en trend som skulle ha tjänat in många gånger mer än alla förluster sammanlagt.

För Onsdagsfonden PPM kommer en neutral trendindikator att innebära, precis som placeringsstrategin säger, att innehavet i Avanza Zero säljs och allt kapital placeras i räntefonden. För Onsdagsfonden sker ingen direkt förändring, mer än att det blir vanligare att utfärda så kallade vaggor, där både en köp- och en säljoption utfärdas, för att dra nytta av en stillastående eller svagt stigande/sjunkande börs. Mitt andra sparande i bland annat tjänstepensioner läggs också helt i räntefond, precis som den blandfondsstrategi jag tidigare har beskrivit. Månadssparande skulle fortsätta, men användas för att köpa räntefond eller placera på sparkonto.

Låt mig understryka att trendindikatorns omslag till neutral ännu inte har inträffat och inga omplaceringar är därför idag aktuella. Min erfarenhet är fortsatt att det är en fördel att använda veckodata för sina analyser istället för det mer fladdriga dagsdata, givet att man vill fånga de större kursrörelserna. Det innebär att jag inte agerar förrän veckan har handlats färdigt. En stark slutspurt idag och i morgon kan göra att trendindikatorn visar sig vara intakt positiv.

Skulle börsen visa sig börja klättra uppåt igen kommer det för eller senare att visas genom att trendindikatorn åter blir positiv, och då är det bara att vända på kuttingen och börja köpa igen. En trendföljare är en stolt opportunist!

opportunist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.