Trendföljning i ett nötskal

Konsten att följa trender när det gäller ekonomiska placeringar är enkel, men förefaller av många ses som en modern variant av alkemi, dömd att misslyckas. ”Inte ens proffsen lyckas med att tajma marknader, så varför ska vi småsparare försöka på oss det”, är en åsikt man ofta ser i bloggar, affärspress och sparekonomer.  Det finns plats för alla typer av strategier på börsen, och jag vill bidra till att nyansera debatten genom att beskriva min syn på vad trendföljning är (och inte är) samt vilka fördelar jag ser talar för trendföljande strategier.

tajma_marknaden

En trendföljare tror på att priser på finansiella marknader av och till rör sig i trender, inte att det finns någon hemlig formel som styr prissättningen och går att avslöja. Han eller hon lutar sig mot det mänskliga beteendet som yttrar sig i flockbeteende, där priser systematiskt pumpas eller dumpas under en påtaglig tidsperiod, påeldat av girighet, rädsla, fåfänga och viljan att ha rätt. Tvärtom vad många kritiker av trendföljning hävdar finns det gott om exempel på långsiktigt framgångsrika placerare som tillämpar trendföljande strategier. Två kända exempel inom terminshandel är Millburn Diversified Futures och Dunn World Monetary and Agriculture.

Att följa en trend handlar om att utnyttja större trendrörelser i priser på börsen. Det handlar verkligen inte om att jaga efter bottnar och toppar för att köpa billigt och sälja dyrt. Tvärtom kommer en trendföljande strategi att generera köp- och säljbeslut när en trend är tydligt etablerad eller avbruten, vilket innebär att man köper dyrt för att sedan sälja ännu dyrare.

Trendföljande strategier går inte alltid bra, inte heller garanterat bättre än börsen som helhet. Vissa år rör sig börsen mer eller mindre trendlöst och/eller ryckigt. Under sådana perioder kommer trendföljande strategier att ha det svårare att ge bra avkastning. Det är inte heller givet att en trendföljande strategi varje år går bättre än index, men på sikt kommer det att göra det.

En trendföljare lämnar inte sina placeringar utsatta för slumpen. Genom att följa trenden eliminerar man risken för att ett sparande med kortsiktig period, 5-20 år, kommer att ge riktigt dålig avkastning på grund av otur med tajmingen av köpbeslutet. Vi har sett ett antal 10-årsperioder på börsen genom åren som gett en riktigt usel avkastning för den som haft otur, likväl som en del perioder som gett en fantastisk värdeökning.
avkastning_omxs30_10_år

Trendföljande strategier är inte synonymt med avancerade matematiska algoritmer eller hemliga indikatorer som perfekt identifierar trender. Tvärtom är de flesta trendindikatorer mediokra vad det gäller träffsäkerhet: 40-50% av besluten kommer att i backspegeln visa sig vara ”felaktiga”. Strategin kommer ändå att kunna gå med vinst om man förmår minimera förlusterna vid de felaktiga besluten och maximera vinsten vid de korrekta. I princip kan du basera din egen trendindikator på din egen uppfattning om vart börsen är på väg, slå en tärning eller studera lutningen på ett kursdiagram. Indikatorn är det minst viktiga i en trendföljande placeringsstrategi. Reglerna för vad man köper, när man säljer och hur mycket man satsar är betydligt viktigare.

Trendföljande strategier är inget som bara kan användas för kortsiktiga placeringar. Det går alldeles utmärkt att ha en lång sparhorisont, och det är inget självändamål att ändra sina placeringar med hög frekvens. En medel- till långsiktig trendföljande strategi kan innebära 2-10 transaktioner per år.

En trendföljare måste följa sin strategis regler och köpa eller sälja enligt dem. Man kan inte hoppa över ett köpbeslut för att magkänslan säger att börsen snart kommer att falla, eller vice versa. Det krävs alltså att man övervakar sina placeringar och aktivt förvaltar dem. Det är att ha is i magen på riktigt, till skillnad från att stoppa huvudet i sanden och hoppas stormen på börsen snart blåser över.

Så, om du håller med om själva förekomsten av trender, är beredd att fatta fel beslut lika ofta som du fattar rätt, samt är mentalt förberedd på att aktivt förvalta dina placeringar kan en trendföljande strategi fungera fint för dig. Av egen erfarenhet vet jag att det här är lättare sagt än gjort, och många behöver göra en inre resa innan man är mogen att börja tillämpa trendföljning. Inte för att det är tekniskt svårt, utan för att strategin utmanar vårt mänskliga beteende.

yoga

Jag ser följande fördelar med trendföljande strategier:

  • Du utnyttjar börsuppgångar genom att vara placerad i aktiemarknaden under börsuppgångar, och du skyddar ditt kapital genom att stå utanför under börsnedgång.
  • Genom att följa trenden eliminerar du risken för att ett sparande med kortsiktig period, 5-20 år, kommer att ge riktigt dålig avkastning på grund av otur med tajmingen av köpbeslutet
  • Du får en mycket jämnare värdeutveckling än med köp-och-behåll strategier, vilket medför att du kan ta ut pengarna när du vill och inte behöver vänta på att marknaden först ska återhämta sig från en kursnedgång.
  • Du behöver inte våndas över vad du ska köpa och sälja, eller när. Med en trendföljande strategi vet du alltid vad du ska göra och undviker att sitta och önska kurser upp eller ned. Du behöver inte sätta dig i beroende av finansiella rådgivare (säljare) eller andra ”experter”, inte heller få ont i magen över braskande rubriker i massmedia.100508-ab-151x300

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.