Veckorapport vecka 31 2014

I slutet av veckan fick vi se en rejäl sättning på de flesta av världens börser, där säljarna klart övervägde köparna och priserna dalade. Stockholmsbörsen stängde veckan på -3.0%% jämfört med förra fredagens stängning. Sedan årsskiftet är index upp med +2.1%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är fortsatt positiv enligt Onsdagsfondens trendindikator, men man kan konstatera att de mer kortsiktiga medelvärdena nu samfällt pekar nedåt och också att de långsiktigare medelvärdena börjar bli horisontella. Det, liksom en kortare dagstrend som nu återigen är neutral, är endast varningssignaler och påverkar inte nya eller befintliga positioner. Marginalen ned till en neutral veckotrend krympte dock påtagligt.

omx_weekly_2014-08-01

 

Att den längre trenden för OMXS30 är positiv innebär att det är grönt ljus att behålla och göra nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den egna blandfonden ska med andra ord ligga helt placerad i en aktiefond. Den kortare dagstrenden är mer ”fladdrig” och kan bara bedömas efter om den bekräftar den längre trenden eller om den pekar åt motsatt håll, vilket är en varningssignal.

När börsen backar kommer som ett brev på posten frågan om den större korrigeringen eller börsraset står inför dörren. Det staplas snabbt argument för att börsen borde ner mer, men som vanligt kan ingen veta svaret på vad som händer framöver.

rasrisk

Håll dig till din placeringsstrategi och agera endast efter vad den säger, inte vad affärspress eller mer eller mindre självutnämnda experter anser. Notera ändå gärna hur snabbt artiklarna skiftar från att hitta stöd till uppgång till att peka på utmanande värderingar och globala risker, i takt med att priserna går upp och ned. En utmärkt studie i mänskligt flockbeteende!

För Onsdagsfonden stängdes i veckan en position i utfärdade köpoptioner – ena ”benet” i en tidigare utfärdad vagga, vilket knuffade upp andelsvärdet med +0.8% till 175.53. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +18.6%. Den kraftiga nedgången i veckan gör att befintliga positioner i utfärdade säljoptioner utvecklas negativt och säkerhetskravet stiger. Om börsen fortsätter ned måste positionerna justeras och det kommer då att ge en kortsiktig negativ effekt – som kan bli påtaglig – på värdekurvan.

Onsdagsfonden PPM är upp +6.9% sedan årsskiftet efter en vecka på -1.8%. Inga ändringar av fonder är aktuella.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s