Den perfekta strategin

Nej, naturligtvis finns det ingen perfekt strategi oavsett om det handlar om placeringar, krig eller erövringar av andra slag. Det kommer alltid att finnas ett optimalt drag man inte tänkt på och inte ser förrän efteråt. Inte ens om man valde precis rätt alternativ var det optimalt, för man kunde ha satsat mycket mer sett i backspegeln.

schack

Till exempel en trendföljande strategi innebär inget skydd mot snabba kursrusningar på börsen, och man kan tappa flera procent av en upparbetad värdeökning. Det väsentliga är att strategin man tillämpar förmår ge den avkastning man önskar mot den risk man tolererar, samt att strategin passar ens personlighet. Gillar man att analysera bokslutsrapporter och prognostisera framtida vinster är det förmodligen en mer fundamentalt baserad strategi man ska använda, där det gäller att hitta köplägen i starka bolag. Ser man trender i prissättning som något naturligt ligger en trendföljande strategi nära tillhands. Vill man bara placera pengar så att de får god avkastning kan man egentligen när som helst köpa fonder eller ett knippe med aktier och arbeta med regler för hur mycket man köper och när man säljer, antingen för att begränsa en förlust eller för att ta hem en vinst.

Att köpa och behålla fonder eller aktier oavsett vad är ingen strategi utan en chanstagning. Inte ens om man maskerar det under täcknamnet långsiktighet blir det något annat än en satsning på att börsen över tid alltid går upp och att den sista uppgången tajmar rätt med det tillfälle man önskar använda pengarna. Men det är klart, ger man sitt sparande i aktier 70 år på sig så förbättrar man oddsen…

stinsen

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson

Med en sparperiod på minst 20 år kommer chanstagningen troligen att lyckas, då upp- och nedgångar på börsen hinner jämna ut varandra. Men för kortare perioder än så behöver man en ordentlig placeringsstrategi som skyddar kapitalet. Det är inte att förväxla med att man aldrig kommer att behöva genomlida värdeminskningar, för det kommer man oavsett strategi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s