Trendföljare i harmoni

Så här i sommartider är det extra skönt att använda sig av trendföljande placeringsstrategier!

keep_calm_and_enjoy_life

 

Att förvalta sina sparade pengar aktivt och vara rädd om dem är inte synonymt med att sitta klistrad och bevaka kursutvecklingen eller nyhetsrapporteringen, inte ens i bråda rapportperioder. Tyvärr finns det gott om experter som hävdar motsatsen; vår vän Claes Hemberg tycker att det räcker att titta till sina fonder inför varje fotbolls-VM, om man inte är en aktiv förvaltare som då förlitar sig på tur… I mina ögon är det just den passiva strategin som innebär den största risken för sparandet: att få en dålig värdeutveckling lagom till dess man tänkt använda pengarna. Har långsiktighetskramarna någonsin tittat på värdeutvecklingen för ett normalt långsiktigt sparande (5-15 år) och sett hur mycket det kan variera beroende på vilken sparperiod man hade turen, eller oturen, att vara placerad under?

En berömd trader, Ed Seykota, sammanfattar trendföljningens kärna på ett härligt sätt:

ed_seykota_citat

 

Att följa trenden är ingen säker väg till en fantastiskt avkastning, men metoden syftar till att vara i harmoni med vad som sker och inte förlita sig på förhoppningar och önskningar, eller att historien alltid ska upprepa sig.  Hitta ett enkelt sätt att bedöma vilken den mer långsiktiga trenden förefaller vara just nu och agera därefter. Ändras trenden, vidta åtgärder. Följ vågorna helt enkelt, kämpa inte mot dem!

wawe

En titt i veckan och upp till fyra till fem affärer per år, mer behövs inte för att tillämpa en lite mer långsiktigt trendföljande strategi för allt ditt sparande, oavsett spartid.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.