Dags att sälja aktier och aktiefonder?

Börsen skakar till och genast börjar diskussionen om krasch, nedgång, övervärdering och finanskris att blossa upp.

börspanik

Vi människor är snabba på att försöka hitta kausala samband – orsak och verkan med andra ord. Nu ser man många diskussioner om vad nedgången kommer sig av, och finanskrisen med utsatta banker blir en enkel förklaring. Självklart blir man som sparare och placerare lite bekymrad över att värdet på aktier och aktiefonder minskar. Men det är viktigt att sätta saker i sitt perspektiv, något som bloggrannen Cornucopia gör på ett förtjänstfullt sätt. Vi har haft en lång period av stabil och stillsam utveckling, och på börsen är det fullständigt naturligt att det bryts av perioder med ökad osäkerhet, där vi ser flockbeteendet driva kurserna snabbt upp och ned.

Det absolut mest väsentliga är att ha en strategi för sina placeringar och följa den till punkt och pricka. Av den ska klart framgå när man säljer av sina innehav, om det nu är för att en positiv trend avbrutits, för att kurserna gått ned till en viss nivå under sin högsta topp, en glidande stoploss har träffats etc. Poängen är att vi ska sälja på ett sätt som vi bestämt, utan att blanda in känslor och börja ta till oss braskande rubriker i massmedia.

Onsdagsfondens trendindikator, som baseras på veckodata, är fortfarande positiv. När den väl slår om till neutral eller negativ säljer jag av direkt, men dit är det en bit kvar.

omx_weekly_2014-07-11

Den kortare trenden, i dagsperspektiv, har flera gånger det senaste året haft branta rekyler nedåt där kurserna sedan vänt och fortsatt uppåt.

omx_daily_2014-07-11

 

Ta det lugnt i sommarvärmen, agera på vad som sker och inte på grundval av vad en alltmer stressad och högljudd analyskår med både experter och amatörer tycker och säger.

stay-cool-and-be-awesome-3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s