OK, så trenden är upp, vad gör jag nu?

Om börsen går upp gäller det för en trendföljare att vara 100% placerad i aktiemarknaden. Men hur väljer man rätt bland alla aktier och fonder?

dilbert-pilkastning-515x157

Att fundera på den frågan har så kallade förvaltningsrådgivare skott sig länge och väl på, men frågan är inte särskilt intressant i mina ögon, då det mest handlar om att massera det mänskliga beteendet att alltid ha rätt. Olika fonder och aktier kommer att gå olika starkt i olika uppgångsfaser. Att försöka förutsäga vilka som blir vinnare är omöjligt i längden och de flesta fonder som placerar i en och samma marknad kommer över längre perioder att gå ungefär lika bra som marknaden. För en trendföljande placeringsstrategi är det väsentligaste att man är exponerad mot aktier i positiv trend, inte hur man är det.

dilbert-placeringar

Men självfallet går det alldeles utmärkt att göra ett val av aktier eller fonder baserat på eget tyckande. Köper man aktier direkt kan det vara bra att ha en hygglig spridning över några bolag i olika branscher, alternativt köpa investmentbolag. Då undviker man risken att otur med själva aktievalet minskar fördelen att vara placerad i aktier när börsen går upp.

Föredrar man fonder kan man förstås titta på statistik och välja fonder som visat sig gå bra under framför allt  börsuppgångar. Det finns flera kandidater om man till exempel tittar på 5-årsstatistiken på Morningstar, en period då vi haft mestadels positiva trender.

bästa_sverigefonderna_5_år_2014-07-07

Man kan snabbt konstatera att många fonder placerar i småbolag, och att dessa tenderar att gå starkt i börsuppgångar. En hel del av fonderna i listan har riktigt saftiga förvaltningsavgifter, men avkastningen är justerad för det, och här får man uppenbarligen ett visst värde för pengarna.

Jag själv väljer av princip billiga svenska indexfonder, där gratisalternativ som Avanza Zero och numera också Nordnets Superfond Sverige sticker ut. Där får jag en direkt koppling till den underliggande marknaden, OMXS30, vars trend jag styr efter. Jag behöver inte oroa mig för att en aktiefonds starka uppgång snabbt ska förvandlas till en nedgång, utan indexfonderna går som börsen gör, punkt. En egenhet med fonder som följer ett såpass smalt index som OMXS30 är att resultatet i hög grad beror på hur några av börsens tungviktare, som HM och Nordea går. Ett intressant alternativ till indexfond är Spiltans Aktiefond Investmentbolag, som i praktiken blir en billig svensk indexfond med bredare spridning än OMXS30.

Vill man köpa aktier eller aktiefonder i andra marknader så hoppas trendföljaren i mig att man har på fötterna så att man har försäkrat sig om – ej att förväxla med tvärsäkerhet eller förutsägelse – att de marknaderna också är i en positiv trend. Tillkommer gör då valutaeffekter och ofta ännu högre förvaltningsavgifter, vilket gör att det alternativet går bort för min del.

Oavsett om man väljer aktier eller aktiefonder är det viktigaste att man går ”all in” när börsens trend är positiv.

all_in

Sky dyra och lågavkastande blandfonder som pesten, och förleds inte tro att du bygger in något skydd genom att välja globalfonder eller låta delar av ditt kapital vara placerat i räntefonder under börsuppgång. Med andra ord, se förbi det meningslösa rådet om att sprida dina risker. Du skyddar bäst själv ditt kapital från den verkliga risken – att det minskar kraftigt i värde –genom att sälja av rubbet och parkera likviden i säkert sparande, sparkonto eller korträntefond, när börsen förefaller lämna sin positiva trend. Skulle börsen återhämta sig och åter gå in i positiv trend, gå då all in i aktier / aktiefonder igen.

Tajming med förnuft, utan anspråk på att alltid ha rätt i varje beslut, ser till att skydda ditt kapital mot större börsnedgångar samtidigt som det får växa i uppgångsfaser.

Annonser

2 thoughts on “OK, så trenden är upp, vad gör jag nu?

  1. Hej! Jag delvar delvis din kommentar kring all in när börsen är positiv, men anser du verkligen att man i 100 % av tillfällen alltid skall gå från 0 till 100 över en ett tillfälle när trenden vänder? Du ser alltså ingen poäng med att gradvis ta sig in och/eller ur marknader? Tänker generellt på denna, men framför allt är det handlar om att kliva rakt in i pågående trender (som nu t ex) när trenden varit intakt mycket länge?

    Ett bra exempel på total katastrof är augusti 2011. Ingen bra start för en nytillkommen sparare att gå från 0 till 100 vid ett tillfälle rakt in i en indexfond. Dock ett utmärkt sätt att helt tappa förtroendet för marknaderna innan man ens kommit igång? 😉 Hade man istället spridit ut ingången bara över några månader hade man däremot fått en väldigt bra start.

    • Hej Vantage,

      Tack för din kommentar! Ja, jag menar verkligen att alltid gå från 0 till 100 och sedan tillbaka. 🙂 Tittar man i backspegeln kommer man alltid att se tillfällen då det hade varit bättre att sprida ut sin försäljningar och/eller inköp, och perioder då man tjänat på att gå ”all in”. Det är dock omöjligt att förutse. Min syn på att följa trenden är att utnyttja den så mycket jag kan, och verkligen låta kapitalet vara helt exponerat i aktier så fort trendindikatorn säger upp, och kliva ur så fort den säger något annat. Någon gång då och då kommer det att ge upphov till kännbar förlust, men det är då det gäller att hålla sig till strategin och hoppa på tåget igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.