Konsten att förutse börsras

Visst vore det väl härligt att kunna förutse framtiden. Tänk vilka bra val och affärer man skulle kunna göra. Tyvärr ligger ju det ännu inte inom det möjligas gräns, även om man blir sugen på att kunna upprepa tidsresorna i Tillbaka till framtiden… 🙂

tiilbaka_till_framtiden_2

Så vi får fortsatt brottas med den ständigt oförutsägbara framtiden och dess ständige följeslagare slumpen när vi fattar våra beslut i livet. Det finns många olika strategier för den brottningsmatchen, inte minst när det gäller att placera och spara i aktier och fonder. Här har vi två extremer: de som anser att marknaden inte kan förutsägas och de som hävdar att det kan de visst. Utan att ge mig in i den striden alltför mycket – vissa gånger är det lätt att dra paralleller med religiösa konflikter – vill jag ändå ta upp ett perspektiv som aldrig upphör att förvåna mig: att tajma marknader likställs med någon synsk förmåga och avfärdas som en omöjlighet då ingen kan förutspå börsras.

Att följa trenden handlar inte om att prognostisera framtiden med teoretiska modeller och ta beslut som kräver en viss typ av prisutveckling framöver.

teoretisk_modell

Istället är det väsentliga att agera efter vad som sker här och nu. Går börsen upp ligger man helt i aktier eller aktiefonder. Så fort man får en signal om att börsuppgången är på väg att brytas eller slå om till nedgång säljer man av och ligger i säkra placeringar som sparkonto eller korträntefonder. Bort med känslorna och beslutsvåndan, en trendföljare vet alltid vad som ska göras!

Men bara för att man agerat på hur man bedömt läget betyder inte det att man sedan ligger kvar och räknar med att få rätt och kunna skratta åt alla andra som kommer att ligga snett. Tvärtom, en trendföljare är luttrad och räknar med att behöva ändra sitt beslut, ibland ofta och/eller flera gånger, ibland mer sällan. Kostnaderna för dessa ändringar är en billig försäkring mot att sitta kvar med ”is i magen” under en utdragen börsnedgång och sedan tvingas vänta på att marknaden återhämtar sig innan man kan använda sitt kapital.

Jag vill med detta sagt inte framhålla trendföljande placeringsstrategier som någon slags hemlig väg till den bästa avkastningen på finansiella placeringar. Det finns det andra som gör…

trendfollowing_covel

Precis som alla strategier fungerar trendföljande placeringar utmärkt under vissa perioder och sämre under andra. Det finns plats för alla typer av strategier på börsen, och just smältdegeln av dem gör ju den till en väl fungerande prisbildningsmotor. Men den avgörande fördelen med trendföljande strategier är i mina ögon att de i första hand ser till att skydda ditt kapital från kraftiga värdeminskningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.