Veckorapport vecka 27 2014

En stark vecka på många börser världen över, och även nu fick vi ovanligt nog se en större indexrörelse, +1.5% på Stockholmsbörsen i torsdags. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde upp +1.5% jämfört med förra veckans stängning. Sedan årsskiftet är index upp med +5.0%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är fortsatt positiv enligt Onsdagsfondens trendindikator, liksom även nu den kortare dagstrenden.

omx_weekly_2014-07-04

Att den längre trenden för OMXS30 är positiv innebär att det är grönt ljus att behålla och göra nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den egna blandfonden ska med andra ord ligga helt placerad i en aktiefond. Den kortare dagstrenden är mer ”fladdrig” och kan bara bedömas efter om den bekräftar den längre trenden eller om den pekar åt motsatt håll, vilket är en varningssignal.

För Onsdagsfonden avslutades en position med vinst och andelsvärdet klättrade +0.8% till 169.92. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +14.8%.

Onsdagsfonden PPM är upp +9.2% sedan årsskiftet efter en vecka på +2.2%. Inga ändringar av fonder är aktuella.

Dagens Industri har i en braskande rubrik pekat ut Avanza Zero som en förlorare i år, jämfört med börsens totalindex. Problemet är bara att Avanza Zero ska spegla indexet OMXS30, som har haft en svagare utveckling än det bredare OMXSPI-indexet hittills i år. Ett taffligt inhopp i den ständiga debatten om aktiv kontra passiv förvaltning. Man får nog ha lite mer koll på sina argument innan man försöker slå undan benen på kontrahenten. Men jag antar att skribenten har gott om kompisar från Handels i finansbranschens välbetalda förvaltarled som gärna ser att deras förträfflighet jämfört med passiva förvaltare lyfts fram. Eller är jag bara grinig… 🙂

Just runt halv- och helårsskiften får man nog också vara extra försiktig med att utvärdera aktiefonders prestanda med deras jämförelseindex, då det sker förändringar av vilka bolag som till exempel ingår i OMXS30. Det valde DI att ignorera helt, om jag tolkar deras motsägelsefulla datumangivelser i artikeln som att de gjort sin jämförelse den 2 juli.

Nu har Nordnet äntligen kommit med en konkurrent till Avanza Zero, i och med deras Superfond Sverige. Bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.