Se till att du bestämmer – inte marknaden

Om vi lägger pensionssparandet och det riktigt långsiktiga sparandet för barnens räkning åt sidan för en stund så har nog de flesta av oss drömmar om vad vi vill kunna göra och skaffa oss för de pengar vi sparar ihop på lite kortare sikt. En lägenhet, bil, semesterresa, båt, sommarstuga eller vad det nu kan handla om. Att förverkliga de drömmarna är målet, och vi vill i allmänhet känna att vi har möjlighet att göra det inom en rimlig tid, om det nu är två år för att spara ihop till drömsemestern eller 10 år för att spara ihop till kontantinsatsen för ett hus.

drömsemester

Just tiden är ett av de argument jag tycker kommer i skymundan när det gäller hur man ska lägga upp sitt sparande. Det pratas alltid mycket om att bestämma sin risknivå, välja rätt marknader och fonder, och spara regelbundet. Men sällan hör man resonemang om hur man går tillväga för att vara säker på att kunna utnyttja sitt sparade kapital när man själv planerat, och inte behöva vänta på att börsen återhämtar sig efter en kraftig nedgång. Den där semestern eller det där huset vill man ju liksom kunna förverkliga när man tänkt sig. Det vore surt att behöva vänta några år bara för att börsen gjorde en repris på 2008. Även om man tänkt följa experternas råd och balansera om sitt sparande till mindre andel aktier och aktiefonder och mer ränteplaceringar kan man ju haft otur med att börsen rasat just när man bestämt sig för att skrida till verket.

börsras börsras_2

 

Som jag tidigare visat innebär placeringar på börsen med en spartid på 5-10 år en påtaglig risk för riktigt dålig avkastning om man har otur med tajmingen av sitt sparande. Gå inte på de sedvanliga lovorden om månadssparande och hur det minsann är en säker väg att få bra avkastning. Sanningen är att även med regelbundna insättningar kommer du att få se kapitalet minska rejält i värde vid en börsnedgång och det kan ta lång tid att hämta igen.

Det finns ett otal sätt att spara på, och många gånger handlar resonemangen om hur man når bäst avkastning. Att slå index är liksom grejen. Men en mer betydelsefull grej i mina ögon är att låta dig bestämma över ditt kapital, inte marknaden.

marknaden

Där har en trendföljande placeringsstrategi för sparande i aktier och aktiefonder mycket att erbjuda, genom att den skyddar ditt kapital mot nedgångar samtidigt som den ser till att det drar nytta av börsuppgångar. Naturligtvis är det ingen perfekt strategi: periodvis kommer trendföljning att ge sämre resultat än om du hade köpt och bara behållit. Men genom att bara vara placerad i aktier och/eller aktiefonder under börsuppgång kommer värdeutvecklingskurvan att undvika de stora ”dipparna” som kan ta avsevärd tid att hämta igen.

indexfond_vs_onsdagsfond_1985_2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.