Slå index är inte det viktigaste


slå_indexNär det handlar om placeringar i aktier och fonder framställs det ofta som att det viktigaste beviset på framgång är att slå index. Återigen är det vårt mänskliga beteende som spökar, denna gång i form av viljan att alltid ha rätt. I år skulle man självfallet ha haft aktiefonder som placerat i Danmark och Indien, liksom man borde köpt aktier i Meda, Nibe, Tieto och JM vid årsskiftet. Livet är enkelt att kontrollera när man har facit… Är det läge att byta aktiefond till säkrare alternativ nu, eller ska man ligga kvar, alternativt byta till en ”bättre” fond eller aktie? Jakten på den bästa placeringen tar fokus från betydligt viktigare saker.

 

capital_lossFör ett sparande är det av väsentligt större betydelse att skydda sitt kapital än att slå index. Breda börsnedgångar slår mot alla placeringar som har exponering mot aktier, oavsett om de är aktiefonder eller blandfonder. Har man otur med tajmingen kan en långvarig och/eller djup börsnedgång radera ut stora delar av den värdeökning man precis hade tänkt dra nytta av genom att konsumera eller investera.

 

Trendföljande placeringsstrategier handlar ytterst om att skydda ditt kapital. Med andra ord rör det sig inte om några säkra genvägar till hög avkastning. Däremot tillämpar de trendföljande strategier effektivt äkta riskhantering: de ser nämligen till att värdeminskningarna blir så små och kortvariga som möjligt. Det ger dig möjlighet att bestämma när du vill använda ditt sparade kapital, istället för att vänta på att marknaden första ska återhämta sig.

Jag roade mig med att simulera en gratis indexfond som går exakt som OMXS30, sida vid sida om en Onsdagsfond som körs som en äkta blandfond efter trendindikatorn. Min kursdatabas går tillbaka till 1984 och värdeutvecklingen ser ut så här:

indexfond_vs_onsdagsfond_1985_2014

 

Onsdagsfonden slår definitivt inte index alla dagar i veckan, eller snarare veckor om året. Men titta på perioderna av värdeminskning för indexfonden jämfört med Onsdagsfonden: här kan man avgöra hur framgångsrikt kapitalet skyddas. Min trendindikator är en ganska normal indikator med en träffsäkerhet på runt 50%. Men även om den en period gått sämre än index – som till exempel 1995-2001 – förmår den begränsa ett efterföljande börsras och bevara värdet. Därmed har grunden till en period av bättre utveckling än index lagts.

Det hade också gått att köpa in sig eller sälja av andelar i Onsdagsfonden utan att bry sig så värst mycket om tajming, till skillnad från indexfonden där tidpunkt för köp och försäljning spelar en avgörande roll.

Några reflektioner angående beräkningarna som genererat diagrammet ovan:

  • När det första köpet skulle gjorts i Onsdagsfonden placerades 1.000 kr till aktuell OMXS30-kurs, och detsamma gjordes för indexfonden.
  • Syftet är inte att visa hur mycket bättre avkastning Onsdagsfonden skulle gett jämfört med indexfonden, även om diagrammet givetvis inbjuder till den tanken sett till utvecklingen fram till idag. Titta på lite olika perioder så ser du att index under långa perioder gått bättre. Det är förmågan att skydda kapitalet som skiljer agnarna från vetet.
  • Nej, utdelningar är inte medräknade och de hade förstås förbättrat resultatet för indexfonden. Men det hade det till visst del gjort också för Onsdagsfonden, som ju under positiv trend ligger fullt placerad i en indexfond. Utdelningar hindrar inte värdeminskning under börsnedgångar. Jag har heller inte räknat med den avkastning som Onsdagsfonden hade fått från räntefonden under negativ börstrend.
  • Antalet affärer, alltså fullbordade köp och försäljningar är för Onsdagsfonden 39 under tiden från 1985 till idag. Med andra ord har det krävts 78 transaktioner under nästan 30 år, eller ca 2.6 om året. Transaktionskostnader i form av courtage och egen arbetsinsats får nog anses vara synnerligen överkomliga, även om de ibland klumpar ihop sig så man får utföra flera transaktioner på kort tid.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s