Vem älskar blandfonder?

Nysparandet i fonder är fortsatt stort rapporterar Fondbolagens Förening, och den samlade fondförmögenheten är rekordstor. Ljuva siffror för de stora fondbolagen, men också hel logiskt eftersom börsen fortsatt är inne i en positiv trend. Men varför köps det mer än dubbelt så mycket bland- och obligationsfonder som aktiefonder?

nettosparande_fonder_2014

Här ser vi konsekvensen av spararnas rädsla (för börsfall) och hur det eviga budskapet om att sprida riskerna slår igenom. Att obligationsfonder inte behöver vara en säker hamn har jag skrivit om tidigare. Men vad gör blandfonder så populära? Är det tanken att de ska hjälpa till att navigera kommande mer stormiga börstider och skydda kapital?

Blandfonder placerar ju i både aktier och räntepapper. En defensiv blandfond har lägre andel aktier, 30-40%, medan en aggressiv ligger på 60-80%. Båda den defensiva och den aggressiva kommer att följa börsens utveckling, om än med mindre svängningar. Den som oturligt tajmar sitt planerade uttag av kapital med en större börsnedgång kommer att få se en rejäl minskning av värdet även med blandfonder. Man kan till exempelvis titta på den bästa blandfonden sett ur avkastning de senaste 10 åren, Carnegie Strategifond (tidigare HQ Strategi). Den har i snitt gett drygt 10% avkastning årligen, vilket är mycket bra. Men diagrammet från Morningstar nedan visar också hur väl värdekurvan följer börsindex i både upp- och nedgång.carnegie_strategifond

För den falska bild av säkerhet som blandfonder ger är fondbolagen väldigt bra på att ta duktigt betalt. Förvaltningsavgifterna ligger ofta på mellan 1.5-2% för de mer aggressiva fonderna. Med en defensiv blandfond kommer du definitivt att få mindre svängningar i utvecklingen av ditt kapital, men förleds inte att tror att du därmed är immun mot tajmingen av dina uttag relativt börsens upp- och nedgångar.

Den tredje kategorin av blandfonder är så kallade flexibla fonder, där fondförmögenheten placeras i stort sett helt i aktier eller helt i räntepapper beroende på bedömningen av marknadsläget. I denna kategori finns inte särskilt många fonder, vilket nog är tur. Här har vi nämligen en perfekt storm: uselt resultat kombinerat med extrema förvaltningsavgifter. Om detta har bland annat den utmärkte analytikern Jesper Strandberg skrivit.

flexibla_fonder

Vad de flexibla fonderna vill åstadkomma är att följa trenden, och hur man genomgående kan misslyckas med det så fatalt är en gåta. Låt mig göra antagandet att man spenderat lite för mycket tid på komplicerade modeller och prognosindikatorer, och för lite tid på att bestämma hur man ska agera på vad börsläget är just nu. Vilken trendföljande placerare som helst, som har en lite mer långsiktigt placeringshorisont, kan åstadkomma betydligt bättre resultat än de flexibla fonderna.

Du gör din egen blandfond alldeles utmärkt själv, och får då också ned förvaltningsavgifterna ordentligt:

Annonser

4 thoughts on “Vem älskar blandfonder?

 1. Avgifter vid 50/50-fördelning:

  Avanza Zero/Sparkonto = 0 %
  Avanza Zero/Spiltan korträntefond = 0,05 %

  För ev. lite högre risk/avkastning:

  Avanza Zero/AMF Långräntefond = 0,075 %
  Spiltan Investmentbolag/AMF Långräntefond = 0,18 %

  Inte fan behöver man betala dyrt för att spara väl 🙂

  Mvh
  Newman

 2. Tack för din kommentar Newman,

  Bra exempel på val till en egen blandfond, nyttigt att ha i bakhuvudet nästa gång man blir lockad att satsa i en blandfond med hög förvaltningsavgift.

 3. Ping: Living the dream « Onsdagsfonden

 4. Ping: ”Nu är ju börsen lite skakig, då rekommenderar vi blandfonder för att dra ned på risken” « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s