Boka av finansrådgivaren

Att det skärs guld med täljkniv hos de stora bankerna och fondbolagen är nog bekant för de flesta.

guld

Enligt Morningstar har de tre största Sverige-fonderna runt 75 miljarder i fondförmögenhet, vilket drar in nätta avgiftsintäkter om ca 520 miljoner bara i år (räknat på oförändrade förmögenheter och avgifter).

tre_största_sverigefonderna

Den minsta Sverige-fonden, Spiltan Aktiefond Dalarna, drar med samma beräkning i år in endast ca 550.000 kr. Problemet med denna avgiftsmodell är att de stora drakarna får helt verklighetsfrånkopplade vinstmarginaler medan små fondbolag har svårt att få det hela att gå runt. Stordriftsfördelarna är enorma.

greedy_dragon

En anledning till att drakarna snabbt växer sig allt större och det blir allt svårare för de mindre aktörerna att konkurrera är de välbekanta finansrådgivarna, eller med en mer korrekt benämning, finanssäljarna. I oheliga allianser mellan säljare och fondföretag driver provisioner upp nyförsäljningen till drakarnas fonder, provisioner som du och jag får betala under hela vårt sparande. Ju mer pengar vi kunder sätter in, desto mer betalar fondföretaget eller försäkringsbolaget till säljaren. Så bygger ömsesidig girighet upp ett oligopol på konsumenternas bekostnad.

greed

Nu verkar det som att Finansinspektionen, FI, på riktigt tagit upp provisioner på sparande, något som Jonas Lindmark på Morningstar beskriver väl. Jag har inget emot att man levererar en tjänst och tar betalt för den, så länge man kan visa att man agerar professionellt och för kundens bästa. Men finanssäljare rekommenderar i eget intresse de alternativ som ger dem högst provisioner, vilket verkligen inte behöver vara detsamma som det bästa för mig eller dig.

Om provisionerna försvinner kommer förstås det att erbjudas mycket mindre ”rådgivning” till konsumenter som inte kan eller vill betala för den direkt. Men handen på hjärtat, hur mycket värde upplever du att du har haft av en sådan rådgivning? Det finns många gratistjänster på nätet (till exempel Pensionsmyndigheten och Konsumenternas Försäkringsbyrå) som ger bra råd om sparande och pension, och inte minst i bloggosfären finns det mycket läsvärt. Passar på att puffa för mitt förslag till att skapa en egen blandfond för allt ditt sparande.

Så tacka nej till kommande försäljare som försöker boka in dig för en ”gratis och förutsättningslös diskussion om ditt sparande”. Vill du ha personlig rådgivning, ta hellre och betala någon tusenlapp till en på riktigt oberoende finansiell rådgivare.

pengar_i_plånbok

De pengarna är en fis i rymden jämfört med vad du under många år annars kommer att betala en ”gratis” finansförsäljare genom provisioner, och du får dessutom med stor säkerhet betydligt bättre råd som på riktigt är avsedda för din situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s