Från brus till harmoni

En egenskap trender har är att de uppstår i olika tidsperspektiv. Under en börsdag kan man se trender som håller några minuter eller timmar. Under månader och kvartal ser man trender som varar från dagar till veckor, och under år hittar man trender som sträcker sig från veckor till månader. Vilka trender man väljer att ta fasta på beror till stor del på vilken tidshorisont man har för sina placeringar. Räknar man med att ha kapitalet placerat under flera år är det inte direkt avgörande att ha koll på dagstrenderna, medan en mer kortsiktig placerare inte tittar så värst mycket på trendrörelser som varar i åratal, eller ens i månader.

Oavsett vilket tidsperspektiv man har vill jag slå ett slag för veckodiagrammet. Det är i mina ögon en utmärkt balans mellan kort- och långsiktighet, där man alltid ser de större trendrörelserna tydligt, samtidigt som man inte missar de kortare trenderna. De som bara varar från några dagar till några veckor syns inte, men de är svåra att utnyttja för andra än utpräglat kortsiktiga placerare.

omx_weekly

Anledningen till att veckodiagram fungerar bra är för att de filtrerar bort en stor del av marknadens dagliga brus, som jag skrivit om tidigare:

”Utvecklingen under en enskild dag är inte bara svårt att dra några växlar på, det har heller inget värde i sig. Människor köper och säljer beroende på en mängd olika faktorer. Flockbeteende, girighet, rädsla, prestige etc. smälts samman i en degel vars process vi hela tiden kan se resultatet av i prissättningen. Mäklare och analytiker försöker dagligen förklara varför kurserna går si och så, och lyckas alltid presentera någon händelse som verkar förklara utvecklingen. Men sanningen är att de liksom du och jag bara kan gissa vad som drivit ett börsrally eller utförsäljningsvåg. Finansiella marknader är inga system som producerar ett utfall baserat på ett visst input. Dess reglerstyrning ändrar sig oavbrutet och känsligheten för yttre störningar likaså. Det är ett fascinerande fenomen, och något man måste acceptera för att lyckas med placeringar.”

brus2

De tester av olika trendföljande system som jag gjort visar tydligt att träffsäkerheten ökar betydligt om man förlitar sig på trender i veckodata jämfört med dagsdata. Med andra ord, det är då mer sannolikt att den placering du gör kommer att utvecklas positivt, och risken är mindre för att du inom kort kommer att behöva avyttra den för att marknaden vänder åt andra hållet. Antalet affärer minskar också, vilket är bra för att hålla nere transaktionskostnader som courtage, samtidigt som det sparar tid.

Veckans stora händelse på börsernas nyhetsfront, dagens besked från den europeiska centralbanken ECBs besked om räntesänkning och övriga stimulanser är ett bra exempel på händelser som lätt ökar bruset rejält.

ecb

Ibland kan sådana händelser vara inledning på trendvändning, likväl som det ofta mynnar ut i form av en icke-händelse där kurserna inte påverkas nämnvärt alls. Vilket det blir vet man som vanligt inte förrän efteråt.

Men det finns oftast ingen anledning att agera på grund av vad man tror ska hända, eller ens vad som händer en enskild dag, förutom för synnerligen kortsiktiga placerare. Onsdagsfondens trendindikator visar att trenden fortfarande är upp i veckodiagrammet för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Kurserna kan slå upp och ned i takt med att aktörerna försöker värdera ny information, men så länge trenden inte ändras eller mina positioner når sina bevakningsnivåer så sitter jag lugnt kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s