Pengar är möjliggörare

Hur kan man engagera sig så mycket i pengar och placeringar, när världen ser ut som den gör, med miljöförstöring, svält, klimatändringar, fattigdom, krig och annat elände?

miljöförstöring_2

Därför att pengar är en möjliggörare blir mitt svar. Pengar är ett effektiv sätt att kunna byta varor och tjänster mellan människor, företag och länder. Det i sin tur är en förutsättning för handel, vilket historiskt är en av de viktigaste faktorerna för att öka välstånd och minska konfliktrisker.

money_opportunity

Därmed inte sagt att pengar och den kapitalistiska modellen är utan problem. Som jag tidigare beskrivit finns det några allvarliga tillkortakommanden:

”Till exempel gynnas genvägar till vinster, som miljöförstöring, användandet av farliga ämnen, utnyttjande av underbetald arbetskraft, etc. Den kapitalistiska modellen har inte förmått att sätta priser på vad dessa genvägar kostar på lång sikt, och vi konsumenter köper glatt massproducerat billigt plastskräp i leksaks- eller hobbybutiker utan en tanke på vad vi därmed tar ut från jordens resurser. Bara vi får det absolut billigaste priset är vi nöjda, alla vill vi ju ha det senaste och bästa för det lägsta priset. Sedan blir vi upprörda när vi ser bilder på plågade grisar, finansiella institut som kraschar eller larm om gifter i de produkter vi köpte så billigt. Ledsen, men vi skördar bara vad vi sår. ”

Kapitalismen och dess smörjmedel pengar skulle behöva  en version 2.0 där man på ett vettigt sätt prissätter varor och tjänster efter vad de har för totala kostnader. Alltså inte bara råvaror, utrustning och arbetskraft, utan även påverkan på miljö, människor, djur och natur. Att hitta en modell för detta är givetvis oerhört svårt och kommer bara att kunna bli verklighet som ett globalt koordinerat initiativ. Men i takt med att vi blir mer insatta i hur vi påverkar vår värld genom vårt sätt att konsumera tycker man att fler borde välja schyssta produkter och tjänster.

ekologiskt

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att göra vår värld till en bättre plats. En tröskel är förstås ekonomin. Har man det knapert är det till exempel inte så lätt att välja dubbelt så dyrt kravmärkt kött i butiken. Men kanske kan man äta det mer sällan, för att dra sitt strå till stacken? Sedan har vi de som har råd men väljer att prioritera resan till Thailand och väljer danskt fläsk och svart, underbetald arbetskraft. Snålheten bedrar visheten heter det, och tyvärr verkar det för många svårt att tydligt härleda konsekvenserna av eget handlande till utvecklingen i omvärlden.

Vad har nu denna utläggning med placeringar att göra? Jo, genom att se till att låta ditt sparkapital utvecklas så bra som möjligt skapar du en större möjliggörare. I en värld där tillväxten faktiskt har ett pris och inte kan vara för evigt är det viktigt att ta tillvara de möjligheter vi har och får. Pengar är inte en säker väg till  framgång och lycka, men de ger dig råd att handla schyssta varor och köpa tjänster av hyggliga företag med sunda villkor, varpå den positiva spiralen tar fart. Undvik snålandet och det eviga sökandet efter den billigaste varan eller tjänsten, köp vettiga prylar lite mer sällan istället. Åker du till Thailand, glöm inte att klimatkompensera för flygresan! 🙂

flygplan

 

Och du, glöm bort så kallade etiska fonder. Det är bara en ursäkt för finansindustrin att hitta nya vägar att motivera höga förvaltningsavgifter och betyder ytterst lite för arbetet med hållbar utveckling. Din egen konsumtion är betydligt mer avgörande för morgondagens värld.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.