Det behöver inte vara för sent

Börsen har gått starkt under en längre tid nu och för många som står utanför känns det nog allt mer för sent att börja köpa aktier och fonder. Fallhöjden är ju påtaglig från nuvarande nivåer, kan det verkligen gå upp mer nu. Det är en naturlig känsla vid varje placeringsbeslut, men förstås särskilt när kurserna redan har stigit under en längre bull market och man köper ”dyrt”.

bull_market

Ett starkt mänskligt drag är att vilja köpa billigt och sälja dyrt, vilket är synnerligen svårt att stadigvarande åstadkomma på aktiemarknaden. Det finns några återkommande råd för att underlätta besluten, till exempel att vara långsiktig, köpa när priset är lägre än värdet (vad det nu definieras som), eller bara köpa när allt ser nattsvart ut – en botten måste ju vara nära då. Långsiktighetens problem med att förlita sig på tur med tajmingen av marknader för att kunna ta ut sitt kapital när man vill/behöver har jag berört många gånger. Att försöka identifiera en botten är en ytterst svår konst och risken är påtaglig att man köper mitt i en större börsnedgång.

Om man varit med på börsuppgången ett tag får man förstås positiva känslor när man läser sin depårapport, men snart inställer sig frågan om man ska sälja nu och riskera missa fortsatta uppgångar, eller ”ha is i magen” och riskera ett annalkande ras. Hur man än vänder sig har man akterkastellet bak…

beslutsångest

Ett effektivt sätt att undvika våndan inför både köp- och säljbeslut är att ha en placeringsstrategi. Den kan vara enkel eller komplicerad, men ska alltid ge svaret på följande frågor:

 • Vad ska jag köpa (marknader, aktier/fonder, andra instrument)?
 • När köper jag det?
 • Hur mycket ska jag riskera (satsa)?
 • När säljer jag?

Av dessa fyra frågor är frågan om tajming av köpbeslutet det minst viktiga. Självfallet är det en fördel om man kan köpa och sedan få se kurserna stiga, men det viktigaste är allt vad man gör när kurserna faller. För en trendföljande strategi går det bra att använda sig av någon form av trendindikator för att avgöra när man kan köpa och när man ska sälja. Men oavsett vad man använder för beslutsprocess för köp ska man alltid göra klart vid vilken nivå man säljer, oavsett om det är för att ta hem vinst eller begränsa förlust. Långsiktighet är ingen ursäkt för att hoppa över den övningen!

exit

En bärande del av placeringsstrategin bör också vara regler för hur man tar nytt köpbeslut efter att ha sålt. Många gör tankevurpan att man överger en marknad eller aktie/fond för lång tid när man säljer, som att det skulle vara någon form av ställningstagande som man av princip inte kan ompröva om det inte finns synnerliga skäl. Det är naturligtvis inget som hindrar att man köper in sig igen om marknaden verkar tuffa på uppåt, till och med veckan efter att man sålde om så känns förnuftigt.

Ett exempel på regel för att ta hem vinster är att sätta en nivå på säg 20% under den högsta kursen sedan man köpte och sedan sälja om kursen sjunker under den nivån. I takt med att vinsten ökar kan man snäva till nivån så att man kanske säljer 10% under toppnoteringen om man har en vinst på 25%, och vid 5% under toppnoteringen om vinsten stigit till 50%. Då kommer en nedgång snabbt att aktivera försäljning. Visar det sig att det bara var en tillfällig rekyl köper man snabbt in sig igen.

Det är aldrig för sent att köpa, förutsatt att du har en fullständig placeringsstrategi som också talar om när du ska sälja! Vänta inte på att kurserna ska backa för att du ska få ett lägre pris, köp dyrt och sälj dyrare. Sitt heller inte med i en börsnedgång i avvaktan på att kurserna ska börja stiga. Även om du gjort en initierad analys som klart visar att kurserna logiskt borde gå åt ena eller andra hållet så har marknaden en tendens som John Maynard Keynes så träffsäkert beskrev:

”Markets can remain irrational longer than you can remain solvent”

Annonser

2 thoughts on “Det behöver inte vara för sent

 1. Hej!
  Följer din blogg med stort intresse. Den har fått mig att helt tänka om när det gäller sparande! Däremot skulle jag gärna se lite tips på tjänster (gärna gratis/billiga). för att ta fram trendindikatorer och mejl-bevakning av dessa (för det borde väl finnas?). Att automatiskt bli påmind om när trenden vänder känns ju nödvändigt för att strategin ska funka.

  • Hej Martin,

   Tack för din kommentar, alltid kul med återkoppling, särskilt positiv sådan. Den trendindikator jag använder redovisar jag status för varje vecka i veckorapporterna på bloggen, så följer du dem får du signal om trendvändningar. Det finns många vanligt förekommande indikatorer för att avgöra trend, och det viktigaste är inte att försöka hitta den ”bästa” (olika indikatorer brukar fungera olika bra periodvis), utan hur man agerar beroende på vad indikatorn visar. Trendföljande indikatorer har en träffsäkerhet på 40-60%, så man får vara inställd på att de visar fel ofta, men det är fel som går att hantera om man har en strategi.

   Jag har med detta sagt inga tips på tjänster för indikatorer. GMMA som jag använder kan användas även på dagsdata, men ger då förstås tätare signaler om trendändring. Jag ska ta mig en funderare på om jag kan sätta upp ett antal vanliga indikatorer och bevaka dem. I så fall publicerar jag dem på bloggen, och om intresse finns skulle jag också kunna sätta upp en e-postbevakning. Jag vill dock undvika att bli någon köp/sälj-utropare; det är viktigt att inse att en indikator endast är en del av en fullständig placeringsstrategi, och att även med en indikator som ger hög träffsäkerhet finns det risk att få dåligt resultat om man inte har regler för riskbegränsning och avyttring av placeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s