Är pengar allt som räknas?

capitalismNär man är intresserad av ekonomi och finansiella placeringar blir man lätt uppfattad som tunnelseende och insnöad på avkastning, vinster, kronor och procent. Men bakom mitt intresse döljer sig förstås en människa med unika egenskaper, som har ett stort intresse för omvärlden och starka uppfattningar i många frågor. Jag tror att som allmänt intresserad av ekonomi drivs man också av viljan att skaffa sig kunskap för att förstå sin omvärld, både i det lilla och stora formatet. Man försöker ju formge strategier som ska hjälpa en att navigera på ett väldigt stort hav, och har man inte kunskap om vad som är viktigt i den processen hamnar man snabbt i underläge.

Vi sparar och placerar i aktier och fonder för att berika oss själva. Det innebär att vi alla är med och spekulerar i den kapitalistiska modellen som bygger på evig tillväxt. Marknadsekonomi är fantastisk på det sätt den förmår matcha efterfrågan med utbud, men den har också flera stora tillkortakommanden.

free-market-diagrapmTill exempel gynnas genvägar till vinster, som miljöförstöring, användandet av farliga ämnen, utnyttjande av underbetald arbetskraft, etc. Den kapitalistiska modellen har inte förmått att sätta priser på vad dessa genvägar kostar på lång sikt, och vi konsumenter köper glatt massproducerat billigt plastskräp i leksaks- eller hobbybutiker utan en tanke på vad vi därmed tar ut från jordens resurser. Bara vi får det absolut billigaste priset är vi nöjda, alla vill vi ju ha det senaste och bästa för det lägsta priset. Sedan blir vi upprörda när vi ser bilder på plågade grisar, finansiella institut som kraschar eller larm om gifter i de produkter vi köpte så billigt. Ledsen, men vi skördar bara vad vi sår. Marknaders sätt att reglera sig själva leder till en del otrevligheter.

free market correction

En avgörande defekt i kapitalismen är att den i förlängningen leder till dess extrema motsatts: socialism. Giriga storföretag vill växa och köper upp sina konkurrenter för att till sist stå som ensam härskare över marknaden och maximera sina vinster. Anti-trustlagar och konkurrensverk kämpar emot men har i längden svårt att stå emot. Den fria konkurrensen bygger på frånvaro av monopol/oligpol, men kvävs till slut av just detta.

corruption

 

Jag söker god och uthållig avkastning genom placeringsstrategier, för att ge mig trygghet och utrymme för satsningar i livet på familjen, hemmet och mig själv. I den processen struntar jag i om börser, fonder eller andra instrument passar in i något etiskt kriteria. Jag utkämpar ett slag på en finansiell marknad och anpassar mig till dess regler. Men när jag ska använda mig av mitt kapital för att konsumera eller investera är jag synnerligen selektiv. Då är det kravmärkt, ekologiskt, fair trade certifierat, närproducerat och schysst i största allmänhet som gäller.

220px-Fairtradekravbananer

Att gå in i en leksaksbutik eller gubbdagis som Clas Ohlson gör mig ibland nästan illamående när jag tänker på vilket resursslöseri som ligger bakom de låga priserna som skriks ut.  I det avseendet har jag blivit lite av en lågprisrebell och köper gärna dyrare varor om jag vet att de produceras på ett vettigt sätt. Det blir mitt sätt att bidra till en bättre och mer uthållig värld, trots att jag är insnöad på ekonomi och finans!

Jordbild1_468

Annonser

One thought on “Är pengar allt som räknas?

  1. Ping: Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s