Den som lyckas med placeringar har inte alltid rätt

Ett starkt mänskligt drag är viljan att ha rätt. Det kan ta sig uttryck på många olika sätt: vinna tipspromenader, sätta den rätta stryktipsraden eller sälja sin bostad precis innan priserna börjar sjunka. I kapitalplaceringar fångas vi ofta av dragningskraften att välja den bästa fonden eller den absoluta botten/toppen då man ska köpa eller sälja allt. Problemet här med att alltid vilja ha rätt är att man förlitar sig på tur och inte har en plan för när utfallet blir annat änvad man räknat med. Hur många sitter inte kvar i fonder som gått knackigt en längre tid, i hopp om att det nog ska bli bra bara man ger det tid, ivrigt påhejade av fondbolag som helst av allt vill fortsätta ta ut saftiga förvaltningsavgifter under mantrat om långsiktighet.

Genom att följa trenden tar man bort en del, men inte alls hela beroendet av slumpen. I en positiv börstrend är det mer sannolikt att kurserna stiger över tid, men självfallet kan man stå inför en trendvändning eller kanske en utdragen horisontell utveckling där kurserna står och stampar. För att skydda sitt kapital och använda det effektivt krävs det att man gör upp med sina egna mentala låsningar och intalar sig att det hör till spelet att ha fel. Det viktiga är hur man agerar då, och svaret på den frågan ska förstås finnas i din placeringsstrategi.

Kvällstidningarna är inte dummare än att de utnyttjar våra mentala mönster och gärna sätter löpsedlar som tilltalar våra drifter om att alltid ha rätt, girighet, rädsla och flockbeteende.

090807-ab-148x300 100511-ab-162x300 110928-ab1-142x300 100508-ab-151x300

Tack för bilderna löpsedel.se

Kvällstidningar utnyttjar en del placerare till att bedöma börstrenden. När löpsedlarna fylls av rubriker om att börsen har vänt eller hur enkelt du hittar vinnare så är det en signal om en nära förestående börsnedgång. Beskrivs börsen som deppig och dyster, och något man helst ska fly, kommer trenden strax att peka uppåt igen. Var och en blir salig på sin tro, men helt klart så är kvällstidningarnas ”rekommendationer” eller råd väldigt reaktiva och manar till handling i mer eller mindre affekt, till skillnad från en placeringsstrategi som gör att du i förväg vet hur du ska agera vad som än händer.

För Onsdagsfonden är strategin enkel: om en positiv trend bryts och följs av ”neutral” trend enligt min trendindikator så kliver jag ur marknaden. Skulle sedan den positiva trenden återupptas är det bara att köpa in sig igen. Omaket med att utföra transaktioner och de kostnader som kan uppstå (courtage, kursskillnader) är en billig försäkring mot den dagen när vi står inför ett brant och/eller utdraget börsfall, som kan ta ner index med 50% eller mer.

Jag jagar heller inte den absoluta botten, utan inväntar neutral trend efter negativ innan jag börjar köpa. När en positiv trend indikeras går jag in helt. På detta vis köper jag dyrt och säljer dyrare, snarare än att köpa billigt och sälja dyrt. Det senare är en populär klyscha som har sin upprinnelse i just vårt behov av att alltid ha rätt. Lika svårt som det är att lyckas med det över tid, lika förödande konsekvenser kan det ha för vårt kapital. Det är lätt hänt att man förbannar sin otur och stoppar huvudet i sanden istället för att acceptera att man hade fel och göra något åt det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s