Soffliggaren en vinnare?

ppm_kuvertI media rapporterades nyligen flitigt om en undersökning gjord av Pensionsmyndigheten som visar att ”soffliggaren”, alltså den som inte bryr sig om sitt fondval, klarat sig bättre än den aktive vad gäller premiepensionssystemet PPM. Som alltid kan man dra olika slutsatser av statistik, men SvD, DN, Privata Affärer, Expressen, DI, GP med flera har valt att publicera resultaten som ett stöd för att passivitet kan vara bättre än aktivitet i privata placeringar.

Djungeln av valbara fonder i PPM-systemet kan kännas svårgenomträngligt, och mycket av diskussionerna om hur man bäst agerar har handlat om konsten att välja de bästa fonderna vid varje tillfälle. Sedan starten har de som gjort fler än 15 byten per år lyckats bäst, med en genomsnittlig avkastning på drygt 6%. Men de som kom in i systemet 2007 och inte gjorde något eget val har i snitt fått en årlig avkastning på 11%. Att dessa sparare slapp undan det mesta av nedgången under finanskrisen och därefter fått vara med om stigande börser är förstås förklaringen, liksom att icke-väljarealternativet AP7 Såfa har låg avgift samt en hävstång som gör att andelsvärdet stiger (och sjunker) mer än börsens rörelser.

Den bästa utvecklingen har alltså de som haft tur med tajmingen. För min del är det ett solklart argument för riktig aktiv förvaltning, där man ligger placerad i aktiefond när börsen går upp och i räntefond när börsen går ned. Det handlar inte om, tvärtemot vad experter i media gärna vinklar det till, att frekvent omplacera för att hitta den bästa fonden eller den absoluta botten eller toppen. Vad man vill komma åt är att undvika de börsnedgångar som kan radera 50% eller mer av börsvärden och gör att det tar lång tid att återhämta värdeutvecklingen, samtidigt som man vill utnyttja merparten av börsuppgångar till att exponera sitt kapital och få en bra avkastning. Det här löser du enkelt själv genom att skapa en egen blandfond.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.