Gör egna blandfonder för allt ditt sparande

Själv är bäste dräng heter det, och det ordspråket går alldeles utmärkt att tillämpa i placeringsbesluten om ditt sparande. Men istället för att våndas över vilka fonder som är bäst att välja, om du ska satsa på traditionell försäkring eller fondförsäkring, eller vilken risk du ska ta, så gör det enkelt för dig. Skapa din egen blandfond och sätt upp enkla regler för hur du förvaltar den. Du kan tillämpa följande procedur i alla former av sparande: privat, PPM, tjänstepension eller vanligt fondsparande.

 1. Hitta den billigaste svenska aktiefonden. Avanza Zero är ett mycket bra alternativ, med 0% i avgift.
 2. Leta fram en billig räntefond som placerar i så kallade korta instrument. Ofta kallas de penningmarknadsfonder eller likviditetsfonder. De ger en avkastning i klass med de bästa sparkontona, så låg avgift är viktig. Jag gillar Spiltan Räntefond Sverige.
 3. Bestäm dig för en regel när du ska vara 100% placerad i aktiefond respektive räntefond, till exempel att följa Onsdagsfondens trendindikator som uppdateras varje vecka. Förbered dig också mentalt på att fatta beslut om att när din regel så säger sälja allt ditt innehav i aktiefonden och placera det i räntefonden, eller omvänt. Med begreppet blandfond menar jag att man antingen ligger fullt placerad eller inte alls i en fond. Det finns ingen magisk framgångsformel som säger att för att dra ned på risken ska du till exempel ha max 60% aktiefond och 40% räntefond. Det är endast ett illusoriskt skydd. När börstrenden är negativ ska du ha 0% i aktiefond och 100% i räntefond, punkt!

Med dessa enkla steg har du skapat dig en fullfjädrad blandfond med äkta aktiv förvaltning, där du exponerar ditt kapital för börsen när trenden är positiv, och skyddar det när trenden är osäker eller negativ. Det riktigt svåra för de flesta är att våga ta beslutet om att byta från aktie- till räntefond: tänk om det blir fel? Ja, då är det bara att göra om bytet i motsatt riktning. Visst, du kommer att få en kostnad för dessa byten, men se det som en riktigt billig försäkring mot att ha kapitalet utsatt för en långvarig nedgångsperiod.

Med en egen äkta blandfond behöver du inte bry dig om att dra ned på någon risknivå inför kommande uttag, sprida dina risker eller välja marknad/fond. Du kommer alltid att ligga hyggligt rätt i börstrenden, och med en svensk aktiefond slipper du negativa överraskningar som valutaförändringar kan ge. Dessutom kan du tillämpa blandfonden i allt ditt sparande, du kommer bara att behöva välja lite olika aktie- och räntefonder beroende på vilket bolags fondutbud du är låst till.

Självklart kan du utöka modellen med aktiefonder i fler marknader, men tänk på att när börsen går ned gör den oftast det på en global skala. Du blir också utsatt för valutapåverkan samt högre förvaltningsavgifter Det är lätt att förledas i jakten på de mest spektakulära uppgångarna, men att undvika nedgångar och höga avgifter är ett bättre sätt att utnyttja kapitalet i mina ögon.

38 tankar om “Gör egna blandfonder för allt ditt sparande

 1. Hej! Hur avgör du trenden? Jag har experimenterat en hel del med korsande glidande medelvärden och fått både bra och dåliga resultat mycket beroende hur många dagars medelvärde jag använder för lång/kort. Men det är helt klart en intressant strategi och det verkar ju gå bra för dig 🙂

  • Hej Fredrik,

   Tack för din kommentar. Jag har inget magiskt sätt att avgöra trenden, och det finns ju en massa olika sätt att göra det på. Vad jag fått fram är att man tjänar på att titta på den mer långsiktiga trenden, i veckodiagram för min del. Det gör det enklare att sila bort ”bruset” och se de större rörelserna.
   Jag har skrivit tidigare inlägg om den trendindikator jag använder mig av här:
   https://onsdagsfonden.wordpress.com/2011/01/21/hur-mycket-ar-trenden-uppdaterad-2011-01-21/
   https://onsdagsfonden.wordpress.com/2010/01/13/konsten-att-se-trender/

   Det viktigaste är inte hur bra ens trendindikator är, utan hur man agerar baserat på vad den säger. Får man signal om negativ trend så ska man gå ur sina aktier och aktiefonder utan att tveka. Vänder trenden upp igen är det bara att köpa in sig på nytt.

   • Du nämner AVANZA ZERO men med en gräns på köp för 25.000 SEK/dag hur kan den fonden fungera för större belopp? Går ju ett att köpa in sig snabbt igen.

    Förslag på annan Svensk aktiefond som kan fungera utan köpgräns?

   • Hej Lennart,
    Tack för din kommentar. Det är rätt att köpgränsen för Avanza Zero gör det svårare att använda den fonden utanför premiepensionssystemet. Jag tror att Nordnets gratisfond har en gräns på 100 000 kr, vilket också blir begränsande för större kapital. Bland andra lågkostnadsalternativ, som vad jag ser saknar köpgräns, finns Länsförsäkringar Sverige Indexnära, Swedbank Robur Access Sverige, SPP Aktiefond Sverige och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Samtliga dessa har ett Normanbelopp under 2 000 kr.

    Man kan också fundera över ett dyrare alternativ som konsekvent visat sig ge god avkastning historiskt, trots högre avgift. Då tänker jag framför allt på Didner & Gerge Aktiefond.

 2. På vilket sätt skulle det medföra en kostnad om man byter mellan aktiefond eller räntefond eller vice versa, antaget att man har sitt innehav t.ex. på ett ISK-konto hos Avanza? Eller menade du att ”kostnaden” som medfördes var om man eventuellt missade någon börsuppgång på grund av att man just satt sina pengar i en räntefond?

  • Hej MA,

   Tack för din kommentar. Precis som du skriver menade jag kostnaden för att köpa in sig igen på en högre nivå än man sålde vid. För aktier tillkommer ju också transaktionskostnader som courtage, men det har man ju inte direkt i en fond

 3. Pingback: Soffliggaren en vinnare? « Onsdagsfonden

 4. Pingback: Vem älskar blandfonder? « Onsdagsfonden

 5. Pingback: Slå index är inte det viktigaste « Onsdagsfonden

 6. Pingback: Veckorapport vecka 41 2014 « Onsdagsfonden

 7. Pingback: Veckorapport vecka 42 2014 « Onsdagsfonden

 8. Pingback: Veckorapport vecka 44 2014 « Onsdagsfonden

 9. Pingback: Veckorapport vecka 45 2014 « Onsdagsfonden

 10. Pingback: Veckorapport vecka 46 2014 « Onsdagsfonden

 11. Pingback: Veckorapport vecka 47 2014 « Onsdagsfonden

 12. Pingback: Veckorapport vecka 48 2014 « Onsdagsfonden

 13. Pingback: Veckorapport vecka 49 2014 « Onsdagsfonden

 14. Pingback: Veckorapport vecka 50 2014 « Onsdagsfonden

 15. Pingback: Veckorapport vecka 51 2014 « Onsdagsfonden

 16. Pingback: Veckorapport vecka 52 2014 « Onsdagsfonden

 17. Pingback: Veckorapport vecka 1 2015 « Onsdagsfonden

 18. Pingback: Veckorapport vecka 2 2015 « Onsdagsfonden

 19. Pingback: Veckorapport vecka 3 2015 « Onsdagsfonden

 20. Pingback: Veckorapport vecka 4 2015 « Onsdagsfonden

 21. Pingback: Veckorapport vecka 5 2015 « Onsdagsfonden

 22. Pingback: Veckorapport vecka 7 2015 « Onsdagsfonden

 23. Pingback: Veckorapport vecka 8 2015 « Onsdagsfonden

 24. Pingback: Veckorapport vecka 9 2015 « Onsdagsfonden

 25. Pingback: Veckorapport vecka 10 2105 « Onsdagsfonden

 26. Pingback: Veckorapport vecka 11 2015 « Onsdagsfonden

 27. Pingback: Veckorapport vecka 12 2015 « Onsdagsfonden

 28. Pingback: Veckorapport vecka 13 2015 « Onsdagsfonden

 29. Pingback: Veckorapport vecka 14 2015 « Onsdagsfonden

 30. Pingback: Veckorapport vecka 15 2015 « Onsdagsfonden

 31. Pingback: Veckorapport vecka 16 2015 « Onsdagsfonden

 32. Pingback: Veckorapport vecka 17 2015 « Onsdagsfonden

 33. Pingback: Veckorapport vecka 18 2015 « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.