Veckorapport vecka 15 2014

En rätt så dramatisk vecka på många av världens börser, där kurserna svängde kraftigt fram och tillbaka. Flera spektakulära nedgångar på bland Nasdaq drog uppmärksamheten till sig. För Stockholmsbörsen slutade veckan ordentligt ned, -1.9%. Sedan årsskiftet är index upp med +0.8%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är positiv enligt Onsdagsfondens indikator, men den kortare dagstrenden har återigen slagit om till neutral.

Att den längre trenden för OMXS30 är positiv innebär att det är grönt ljus att behålla och göra nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den kortare dagstrenden är mer ”fladdrig” och kan bara bedömas efter om den bekräftar den längre trenden eller om den pekar åt motsatt håll, vilket är en varningssignal. Neutral dagstrend innebär endast något högre beredskap för eventuell trendändring.

Kraftiga/ökandebuy-hold-sell-watching-market-evolve-buying-holding-selling-stocks-34340475 kursrörelser kallas på finansspråk för hög/ökad volatilitet, och det lockar ofta bedömare att göra mer eller mindre fantasifulla prognoser om fortsättningen. Vissa anser att hög volatilitet innebär stor risk/chans för ändrad trend, medan andra inte fäster så
stor vikt vid det. Som vanligt är det viktiga att ha sin placeringsstrategi klar för sig och följa densamma, så man köper, säljer eller ligger kvar beroende på vad som händer, inte vad andra säger kommer att att hända.

Min egen åsikt om ökad volatilitet är att det är ett tecken på att köpare och säljare kämpar om ”makten” över priserna och att jämviktsbanan kan vara på väg att ändras. Med jämviktsbana menar jag den ”kurva” som kurserna följer, där både köpare och säljare för tillfället upplever att prissättningen stämmer med deras förväntningar. I en positiv trend är jämviktsbanan en stigande rät linje, omvänt i nedåtgående trend. I perioder utan tydlig trend är jämviktsbanan horisontell och priserna pendlar ovan och under densamma.

Jag agerar inte på jämviktsbanor mer än att jag följer trenden, men jag tycker att teorin gör det lättare att urskilja den större bilden mitt bland allt dagligt marknadsbrus. Att jämviktsbanan ändras behöver inte vara samma som som att trenden förändras. Det kan lika gärna handla om paus i pågående trend, eller förstärkning/försvagning av densamma.

För Onsdagsfonden Sundry innebar veckan stängningar av positioner med realiserad vinst som gav andelsvärdet en rejäl knuff med +2.0% till 160.47. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +8.4%. Vi är alltså mer än halvvägs mot målet på +15% i värdeökning för året.

Onsdagsfonden PPM är upp+3.1% sedan årsskiftet efter en vecka på -0.9%. Inga ändringar av fonder är aktuella.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s