Långsiktigt sparande, slump och avkastning

Att man ska vara långsiktig när det gäller aktier och fonder är ett mantra som ofta återkommer i råd om sparande. Är man bara långsiktig nog så kommer man att få en god värdeutveckling. Dessutom kommer ju fondbolagen att få fina intäkter i form av hutlösa avgifter, men den diskussionen tar vi i andra inlägg…

Vad är då lång sikt? Minst 5 år säger en hel del, kanske uppemot 10 år säger andra, och till och med 20 år eller mer om det gäller pensionssparande. Nedanstående diagram visar i olika perioder värdeutvecklingen för en placerare som köpte en OMXS30-fond och sålde av den 10 år senare. Avkastningen är endast beräknad på priset, det vill säga utdelningar och inflation är inte medräknat. Spararen gör heller inga insättningar mer än det första köpet.

avkastning_omxs30_10_år

Den mest lyckosamme placeraren satsade sina pengar 1991-2001 och fick en årlig avkastning på hela 21.8%. Den olycklige placeraren som låg investerad 2000-2010 fick se sina pengar minska med i snitt -2.3% varje år. 10 års sparande förefaller lämna en hel del utrymme åt slumpen att bestämma avkastningen, och det är rätt extrema skillnader mellan bästa och sämsta resultat.

Hur blir det då om vi dubblar långsiktigheten till 20 år?

avkastning_omxs30_20_år

Här har den lyckosamme fått 13.1% i genomsnittlig årlig avkastning (1985-2005), medan olycksfågeln klarat att få 7.9%. Den ökade långsiktigheten jämnar ut siffrorna för årlig avkastning, men notera ändå den stora skillnaden i total värdeutveckling: det skiljer en faktor 3 mellan bästa och sämsta period. Utsmetat över 20 år blir skillnaden i årlig avkastning till synes inte så stor, men hade man satsat 10.000 kr skulle den lyckosamme ståta med ca 116.000 kr, medan olycksfågeln fick ut drygt 45.000 kr.

Som synes spelar tajmingen en stor roll för avkastningen. Finns det då något man kan göra för att minska dess inverkan? Ja, till exempel att följa trenden och inte ha sitt kapital placerat i aktier och aktiefonder under börsnedgångar. Då tar du makten över ditt sparande och låter inte marknaden bestämma när du kan börja använda dig av det.

Regelbundet sparande? Som jag tidigare beskrivit så är det en myt att månatligt eller annat regelbundet sparande drar ned på risken eller ger mer stabil värdeutveckling. Redan efter några perioders insättning gör utjämningseffekten att ett sådant sparande blir jämförbart med engångssparande. Möjligen kapas toppar och mildras bottnar något. Jonas Lindmark på Morningstar har liknande åsikter om månadssparande.

Annonser

3 tankar om “Långsiktigt sparande, slump och avkastning

 1. Att inte räkna med utdelningen vid ett långsiktigt sparande ger en totalt skev bild av just långsiktigt sparande. Utdelningen kommer vara den största värdeökningen för många sparare. Räkna t.ex på Telias kursutveckling under tio år kontra värdeutveckling med utdelning inräknat.

  • Hej TexasRanger,

   Tack för din kommentar. Det blir bara skevt om jag skulle ha räknat med olika placeringsintervall eller andra olikheter. Nu har jag jämfört 10 respektive 20 år och belyst det faktum att tajmingen spelar en signifikant roll för värdeutvecklingen. Om jag jämför perioden mellan 1985-2005 respektive 1994-2014 så har ju båda dessa haft utdelningsavkastning, vilket jag symmetriskt exkluderat för båda perioderna på samma sätt.
   Jag ger dig rätt i att avkastningssiffrorna i absoluta tal ger en skev bild, men det var påverkan av valt tidsintervall jag belyste. Där är bilden kristallklar och inte skev alls. 🙂

   En av mina favoritbloggare, 40procent20 år har skrivit mycket tänkvärt om avkastning och utdelning, bland annat här: http://40procent20ar.blogspot.se/2009/11/borsen-hur-mycket-avkastning-kan-vi.html
   Därifrån tar jag följande citat:
   ”Genom återinvestera utdelningarna under en lägre tid kan man påverka den årliga avkastningen positivt mellan 2-4 % och under en 20 års period betyder det nästan lika 100% högre avkastning.”
   Så låt oss dubbla de totala avkastningssiffrorna i 20-årsgrafen ovan; de inbördes relationerna kvarstår oförändrade och den totala avkastningen beror i hög grad på när i tiden du haft kapitalet varit placerat.

 2. Ping: Se till att du bestämmer – inte marknaden « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.