Långsiktigt sparande genom att tajma marknaden

Många av oss söker ett bra (tryggt, effektivt, enkelt, framgångsrikt etc.) sätt att spara långsiktigt. Råden vi får från experter är oftast likartade, till exempel de som Compricers sparekonom Christina Söderberg ger i en artikel och som jag citerar och kommenterar nedan.

Försök inte tajma marknaden!

Det är bevisat att de flesta som försöker tajma marknaden och köpa billigt och sälja dyrt misslyckas. Ofta säljer man när det redan har gått ned och köper när börsen har stigit ett tag. Det är ofta bättre att istället sprida ut sina köp så att man köper både i upp och nedgångar.

Riktigt vad som är bevisat framgår inte, men att tekniken att följa trenden skulle vara bevisat misslyckad stämmer inte. Det handlar dock inte alls om att identifiera bottnar och toppar, eller välja den bästa fonden/aktien i en uppgångsfas, utan om att köpa dyrt (i uppgång) och sälja dyrare. Att sprida sina köp, till exempel genom månadssparande, är däremot en bevisat dåligt fungerande metod för att uppnå någon form av riskspridning. Jonas Lindmark på Morningstar är en av de som är kritiska till mantrat om månadssparande och ger andra alternativ.

Återinvestera utdelningar och få en avkastning över tiden på 7 procent

Investerar du i aktier och/eller aktiefonder så vet du att det kommer att gå upp och att det kommer att gå ned. Om du t.ex. månadssparar i breda fonder som återinvesterar utdelningar kan du över tid räkna med att få en avkastning på 7 procent per år. Men som sagt, det gäller att man förstår att det är över tiden. Investerar man i aktier måste man vara medveten om att man kanske får se sina investeringar falla tillsynes handlöst under vissa perioder.

Historisk avkastning på 7% över väldigt långa perioder, men har du bara lite otur med ditt val av försäljning kan du få mycket sämre än så (för all del även bättre). Varför ska du låta marknaden/slumpen bestämma när du kan ta ut pengarna? Efter en börsnedgång som den senaste under finanskrisen tar det ofta flera år att komma tillbaka till tidigare nivåer. De flesta av oss vill kunna använda vårt kapital inom en betydligt kortare tid än de flesta experter avser med lång sikt, vilket kan vara 20-30 år. En börsnedgång för ett sparande med 10-årsperspektiv kan vara förödande för avkastningen.

Placera brett och ofta

För att inte ha en för hög risk i din portfölj bör du, som sagt, köpa aktier då och då. Du bör också placera brett, både geografiskt och verksamhetsmässigt. Mitt förslag till alla som inte är så pålästa och intresserade av aktier är att välja breda globala aktiefonder med låga avgifter. Och månadsspara i ett investeringssparkonto.

Månadssparande igen! Och oavsett hur brett jag placerar, i tider av börsnedgång går aktier ner överlag, det är bara gradskillnader. Globalfonder ger ingen extra trygghet, endast lägre uppgångar och mindre nedgångar. En bättre strategi är att sälja av alla sina fonder under börsnedgång och placera dem i räntepapper. Då blir det mer tveksamt om ISK eller kapitalförsäkring är så bra, med tanke på schablonskatten som faller ut även om värdeutvecklingen ett år blir svag.

Vinsthemtagningar och aktier som inte levererar

Vill man ändå skaffa sig lite lägre risk i sin portfölj nu kan man fundera på att sälja en del av sina aktier/aktiefonder och köpa räntefonder.

Har du aktier som du idag inte skulle ha köpt, aktier som har gått dåligt och som du inte tror på, sälj. Vi sitter ofta på aktier, som har gått ned, för länge och väntar på att de ska gå upp igen. Har du aktier som har gått upp mycket? Då kanske det kan vara bra att sälja en del av din post för lite vinsthemtagning.

Hoppsan, här kan man ändå tänka sig att vara lite aktiv och sälja sådant som gått dåligt eller ta hem vinster. Men det finns inga tydliga regler att förlita sig på, mer magkänsla. Varför inte föreslå att man säljer aktier/fonder som gått ner 20% sedan inköpskurs alternativt från den högsta kursen sedan man köpte? Om aktien gått upp ”mycket” kan man snäva till det så att man säljer om den backar mer än 10% från högsta notering sedan köp. Och framför allt, om aktien fortsätter upp eller inleder en återhämtning efter försäljning, våga att kliva in i den igen. Se den tidigare försäljningen som en försäkring mot utdragen nedgång.

Min slutsats och rekommendation

Spara gärna långsiktigt, men undvik experternas råd om månatliga köp, ”riskspridning” och lååååååångsiktighet. Köp aktier/aktiefonder i positiv börstrend, sälj när den viker och placera kapitalet i sparkonto/räntefonder när trenden är ned. Lägg inte för mycket krut på att hitta bästa sätt att avgöra trenden: enkla medelvärden eller titt på kursdiagram i veckoperspektiv ger tillräckligt beslutsunderlag. Det viktiga är att hålla sig till reglerna. Det är långsiktigt sparande med tajming!

Annonser