Veckorapport vecka 12 2014

Veckan inleddes med en stark återhämtning, men varefter dagarna gick tilltog trycket från säljarna. Summa summarum blev det en rejäl återställare för många börser och Stockholmsbörsen slutade upp med goda +1.9% för OMXS30. Sedan årsskiftet är index upp med +1.4%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är fortfarande positiv enligt Onsdagsfondens indikator, och den kortare dagstrenden har slagit om till positiv även den.

Att den längre trenden för OMXS30 är positiv innebär att det är grönt ljus att behålla och göra nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Den neutrala dagstrenden bekräftar den längre trenden.

Intressant att observera är behovet av kausala förklaringar till allt som sker på finansmarknaderna, där analytiker och finanspress tävlar i att hitta orsak och verkan samband. Är det inte eskalering av Ukraina-krisen, eller avspänning av densamma så är det den nya FED-chefen Yellen som påstås driva marknaden. Naturligtvis är det intressanta diskussioner, men ytterst handlar det om en helt ointressant tävling i att gissa rätt, som endast syftar till att massera den mänskliga driften att vilja ha rätt. Finansmarknader är inte en mekanism av hemliga formler och regler som man stoppar in information i och får ut kurser ur, där experter kan beräkna utfallet med hög sannolikhet. De styrs av aktörer som till syvende og sidst är människor av kött och blod, med det mänskliga flockbeteendet som präglas av girighet, rädsla, fåfänga och som sagt, behov att få rätt. När så stort kapital är i händerna på få aktörer är det givet att detta flockbeteende styr marknaden och skapar ett slumpartat ”brus” dag för dag där det inte finns någon logisk förklaring till att kurserna stiger med flera procent några dagar för att sedan falla tillbaka med ännu mer. Däremot är det alltid en vinkel för nyhetsbyråerna att rapportera om.

Det bästa rådet jag kan ge är att undvika att försöka förutsäga marknaderna och att lyfta blicken från det dagliga bruset och fokusera på den större bilden. Ett konkret sätt är att fokusera på trender i ett längre perspektiv, från veckor till månader, och inte låta analytiker kommentarer styra dina handlingar. Det är din placeringsstrategi som ska generera besluten, inte din magropskänsla. Framför allt ska du aldrig styra dina placeringar efter vad analytiker och banksäljare säger.

För Onsdagsfonden Sundry slutade veckan oförändrat på ett andelsvärde om 155.28. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +4.9%. Nuvarande positioner utvecklas alla väldigt positivt, men på grund av de stora svängningarna på OMXS30 tar det längre tid än beräknat att stänga dem och realisera vinsten. Inom fyra veckor kommer andelsvärdet att få en rejäl knuff uppåt. Fondens placeringsstrategi innebär att man måste ha en hel del tålamod, det blir inte ”action” varje vecka, ibland inte ens varje månad.

Onsdagsfonden PPM är upp+1.2% sedan årsskiftet efter en vecka på +1.5%. Inga ändringar av fonder är aktuella.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.