Sälj Rysslandsfonderna, eller..?

Ännu en gång drabbas de finansiella marknaderna av stormvindar; denna gång är den ”svarta svanen” Rysslands invasion av Ukraina. Alla vi som haft pengar placerade i aktier, fonder eller andra finansiella instrument det senaste decenniet, eller längre än så, har fått uppleva kraftiga börsuppgångar likväl som branta kursfall. Så fort kurserna sjunker dramatiskt poppar förnumstiga råd upp om hur man ska agera med sina placeringar. Till exempel kan man i DN läsa att Günther Mårder på Nordnet råder långsiktiga placerare att ligga kvar i Rysslandsfonder, och får medhåll av den evige citat-maskinen Claes Hemberg på Avanza, som ändå råder att sälja fonderna om man behöver sina pengar de kommande 1-2 åren.

Standardrådet från experterna är med andra ord detsamma: är du långsiktig (vilket du alltid ska vara, enligt dem) sitter du still i båten. Är du till äventyrs så spekulativt lagd att du vill kunna använda slantarna inom 2 år, sätt dem i räntefonder.

Min syn på det hela är enkel: det är inte den svarta svanen i sig som ska styra ditt beslut, utan istället din placeringsstrategi. Innan du köper minsta fondandel eller aktiepost ska du veta när du ska sälja, för att ta hem en vinst eller begränsa en förlust. Allt för att skydda ditt kapital och inte låta slumpen bestämma när du kan använda dina pengar med rimlig avkastning. Placeringsstrategin kan vara så enkel som att följa börstrenden eller sätta en nivå för kursen där du kliver av.  Ibland kommer det att hända att du säljer av bara för att se kursen snabbt stiga igen, men då är det bara att köpa in sig igen. Din strategi har gett dig ett skydd mot kraftig värdeminskning, och du får se kostnaden för den snabba försäljningen och återköpet som en billig försäkring.

Utan en placeringsstrategi är du i händerna på långsiktighetsspöket, som envetet hävdar att bara du placerar långsiktigt kommer det att gå bra för dig. Hemberg framför den vanliga floskeln i SvD:

”Skall du använda pengarna innan sommaren skall du sälja. Om du sparar till pensionen är det svårare att hoppa fram och tillbaka mellan fonder. Mycket kommer att hända i Ryssland på lång sikt.”

Eller som Mårder uttrycker det i DN:s artikel:

”Som långsiktig sparare bör man inte försöka tajma marknaden och har man Rysslandfonder bör man därför ligga kvar om man långsiktigt tror på landet och dess ekonomi.”

Problemet är att herrarnas råd innebär att den långsiktige placeraren ska förlita sig på slumpen, att den ryska börsen har gått upp med tillräckligt mycket just till den dag när han eller hon ska börja använda sig av pengarna. Detta är i mitt tycke ett väldigt oansvarigt råd. Självfallet ska man tajma marknader, men inte genom att försöka pricka bottnar och toppar, utan genom att endast ligga placerad i dem när placeringsstrategin så säger: börsen pekar uppåt eller har i vart fall inte backat ned under bevakningsnivån. Med Mårders och Hembergs råd löper du påtaglig risk att ligga kvar i fonder som tar lång tid på sig att återhämta värdet. Det är då marknaden och inte du som bestämmer när du kan ta ut ditt kapital.

Jag ger inget råd om att behålla eller sälja Rysslandsfonder. Min avsikt är att påvisa att sådana beslut bör utgå från dig som placerare och inte plötsliga och kraftiga marknadsrörelser som ofta stressar fram beslut under stor vånda. Det är du som måste ta ansvar för att skydda ditt kapital. Förlita dig inte på långsiktighetsspöket, vars främsta förespråkare ofta brukar må bra av ett stadigt och jämnt inflöde av höga förvaltningsavgifter.

En bild på den ryska börsens utveckling i veckodiagram visar på en besvärlig marknad att handla i för en trendföljande strategi. Lika enkelt som det var att undvika det branta kursfallet 2008, lika svårt var det att komma in i den efterföljande starka upphämtningen 2009. Sedan början av 2011 har den ryska börsen utvecklats knackigt och just min placeringsstrategi hade knappt genererat några köpsignaler alls sedan 2010.

RTS weekly

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s