Veckorapport vecka 6 2014

Veckan startade i moll men slutade i dur. Börskurser rör sig ofta kraftigt fram och tillbaka under perioder som antingen är pauser i pågående trend eller omslag till ny trend. Vilket det blir vet man inte förrän efteråt! 🙂  Ett tydligt bevis på att vi är inne i en sådan här period är att massmedia börjar lyfta fram artiklar med rubriker som ”Så här gör du med dina placeringar i orostider!”. För oss som arbetar med placeringsstrategier är det givet att varje placering har en klar nivå där vi kliver av, för att ta hem en vinst eller minska en förlust. Sådana strategier kan vara väldigt enkla, till exempel ”sälj mina aktiefonder när veckotrenden slår om till negativ”, eller mer avancerade. Det viktigaste är att man arbetar fram dem i lugn och ro innan man gör sina placeringar. Att sälja eller behålla en placering baserat på artiklar man läser under kraftiga kursrörelser blir mest maggropskänslostyrt, vilket oftast leder till undermåliga och stressade beslut.

Trendföljande strategier försöker utnyttja tydliga trender och klarar sig sämre i perioder med slagig utveckling, där kurserna rör sig upp och ned med kraftiga svängningar. Här har Onsdagsfonden Sundry en fördel då positionerna klarar av en hel del utveckling åt fel håll, samt att tiden är på placeringsstrategins sida. Fonden är inte beroende av att något händer fram till en viss tidpunkt, utan snarare att inte för mycket åt fel håll händer.

OMXS30 stängde upp med  +0.7% jämfört med förra fredagen. Sedan årsskiftet är index ned med -1.5%. Den längre veckotrenden för OMXS30 är fortfarande positiv, och den kortare dagstrenden är neutral.

Att den längre trenden för OMXS30 är positiv innebär att det är grönt ljus att behålla och göra nya insättningar till placeringar i svenska aktier och aktiefonder. Att dagstrenden är neutral är endast en liten varningssignal.

För Onsdagsfonden Sundry slutade veckan med oförändrat andelsvärde på 151.27. Sedan årsskiftet har andelsvärdet stigit med +2.2%.

Onsdagsfonden PPM är ned-1.2% i år, efter en vecka på +0.3%. Inga förändringar i fondinnehaven är aktuella.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.